Начало / Читатели / „Мерилин обезкостена” от Изабел Уери (ревю)

„Мерилин обезкостена” от Изабел Уери (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА, „Радио Хеликон”

Дързостта да рушиш законите на литературата изисква познаването им в детайли. Точно това демонстрира белгийската авторка Изабел Уери в „Мерилин обезкостена”. Трите части на романа си тя нарича „кости” и нещо ти засяда в гърлото на всеки ред.  Три възрасти на една жена  – когато е 6-8 годишна, после на 25 години и зрелостта. Нейното  настояще е наша съвременност.  Гравитира между Белгия и Франция. Вероятно е актриса, въобразила живота си като сценарий. Не предлага завършен физически образ, иска читателя сам да го оформи. Името й съвпада с Мерилин Монро, пародия на жаждата за публичност.

Вадим от изначалния смисъл дете, сричащо думи за любов преди да я познава. Следим го загрижени, защото то усеща порастването като отдаване, вижда че животът отправя изисквания, нанася удари, с една дума – боли. В плен на своето тяло става девойка, разкъсвана от желанието да бъде творец, а излиза че си играе, все едно сексуалността я лишава от отговорност. Изабел Уери показва как жената оголена до чисто съзнание приема крайни форми, временни роли, подтикната от чувства е склонна към ирационално поведение. Иска да назове всяко нещо, говори безспир с невъзможната си действителност, копнее за много тела едновременно, пренебрегвайки пола.  Би могла да радва като цвете, да се движи като куче, да се слее с божественото. Държи на отделните  фрагменти, защото те пазят  целостта й.

Книгата е мислена във вид на есемеси и пунктуацията  допълва внушението.   Благодарение на нея текстът е овладян. За да не ни помете канонада от думи. Която всъщност напомня,  колко е трудно пред някое обсебващо желание да сме адекватни в ежедневието. Че е страхотно, ако можем  да запалим с мимолетните си увлечения искрата  за творчество. После имаме право да не търсим логика в действията на хората, красиво е да не спазват ред светлините на прожекторите.  „Обезкостяване” не значи  деморализиране, по-скоро сваляне на грима, миг преди илюзията съвсем да си отиде.

Ако харесвате Брехт, текстовете на Ева Енслър или Сара Кейн, то „Мерилин обезкостена” е изцяло ваша. На останалите препоръчвам да се осмелят и да я пробват.

Книгата получава  Наградата за литература на Европейския съюз през 2013г.

„Мерилин обезкостена”  тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

220354_b

Ю Несбьо и Хари Хуле са в най-добрата си форма

„Нож“ е 12-ата история с един общ герой Логично е да се запитаме може ли …