Начало / Любопитно / „Живот без ограничения“ от Ник Вуйчич (откъс)

„Живот без ограничения“ от Ник Вуйчич (откъс)

Въведение

Името ми е Ник Вуйчич и съм на 27 години . Роден съм без нито един крайник, но това не е пречка за мен. Пътувам по света, като насърчавам милиони хора да превъзмогнат злощастията чрез вяра, надежда, любов и кураж, за да се впуснат в преследване на мечтите си. Чрез настоящата книга ще споделя с теб опита, който съм натрупал от срещите си с нещастия и перипетии, като някои от тях касаят единствено мен самия, но по-голямата част са общовалидни. Целта ми е да ти вдъхна куража да превъзмогнеш премеждията и трудностите, за да откриеш собственото си предназначение и пътя към невероятно хубав живот.

Често ни се струва, че животът е несправедлив. Неприятните моменти и лошото стечение на обстоятелствата могат да доведат до неувереност и отчаяние. Библията обаче гласи: „Смятайте го за голяма радост, братя мои, кога паднете в разни изкушения“. Това е урок, който години наред се мъчих да усвоя. Най-накрая успях и благодарение на натрупания опит мога да ти помогна да прозреш, че повечето трудности, пред които се изправяме, ни предоставят възможността да разберем кои сме всъщност и с кои от дарбите си можем да направим добро на останалите.

Родителите ми са ревностни християни, но след като съм се родил без ръце и крака, те започнали да се чудят какво ли е имал предвид Бог, като ме е създавал. В началото си мислели, че няма надежда и бъдеще за човек като мен, че никога няма да водя нормален и ползотворен живот.
Днес обаче животът ми надминава дори най-смелите представи на хората. Всеки ден непознати се свързват с мен по телефона, по електронната поща, чрез съобщения или Туитър. Приближават ме на летища, в хотели и ресторанти и ме прегръщат, като ми казват, че по един или друг начин съм оставил отпечатък в живота им. Несъмнено съм благословен. Невъобразимо щастлив съм.

Нито семейството ми, нито аз обаче бяхме способни да предвидим, че увреждането ми – иначе казано моето „бреме“ – може да бъде и благословия, която ще ми предостави изключителната възможност да достигам до останалите, като бъда съпричастен, проявявам разбиране към болката им и им предлагам утеха. Да, вярно е, че съм изправен пред предизвикателства от различно естество, но също така съм и благословен с любвеобилно семейство, достатъчно бистър ум и силна, непоклатима вяра. Нека обаче бъда честен с теб – както в този момент, така и до края на книгата – и споделя, че нито вярата, нито целеустремеността ми бяха така непоклатими, преди да премина през някои много тежки периоди.

Когато навлязох в онези юношески години, през които всички се чудим къде точно ни е мястото, аз изпаднах в отчаяние заради положението си и се боях, че никога няма да съм „нормален“. Нямаше как да пренебрегна факта, че тялото ми не е като на съучениците ми. Колкото и да се стараех да се занимавам с обичайни дейности като плуване и каране на скейтборд, все повече осъзнавах, че просто има неща, които никога няма да съм способен да правя.

Фактът, че няколко жестоки деца ме наричаха изрод или извънземно, не правеше нещата по-розови. И аз съм човек и, разбира се, исках да съм като всички останали, но не таях особени надежди, че ще го постигна. Исках да ме приемат. Чувствах обаче, че не се получава. Исках да си намеря мястото, но очевидно не успявах. Бях в задънена улица.
Душата ми бе ранена. Бях в депресия, в главата ми се въртяха само мрачни мисли и не виждах смисъл от съществуването си. Чувствах се самотен дори когато бях заобиколен от семейството и приятелите си. Страхувах се, че вечно ще съм бреме за онези, които обичах.

Само дето напълно грешах. Нещата, които в онези мрачни дни все още не съзнавах, са толкова много, че може да се напише цяла книга – всъщност тази, която е в ръцете ти. В следващите страници ще ти предложа начини, чрез които да намериш надежда дори и в най-тежките изпитания. Ще ти покажа как да преминеш през мъката и да станеш по-силен, по-непоколебим и способен да преследваш живота, който искаш, а може би дори и да откриеш нещо, което надхвърля най-дръзките ти мечти.
Ако имаш желание и хъс да постигнеш нещо и то не е в разрез с Божията воля, ще го постигнеш. Силни думи. Честно казано, невинаги съм бил убеден в правотата им. Щастието, което излъчвам от видеоклиповете в интернет – в случай че си гледал някой от тях – е резултат от пътя, който съм изминал. В началото нямах всичко необходимо, затова се наложи в движение да се сдобия с няколко важни качества. Установих, че за да живея без ограничения, се нуждаех от:

Ясна цел
Надежда, която е толкова силна, че не може да бъде сломена
Вяра в Бог и неограничените възможности
Любов и да се приемам какъвто съм
Положителна нагласа за напредък
Борбен дух

Желание за промяна
Сърце, склонно да се довери
Жажда за нови възможности
Способността да преценявам рисковете и да се смея на живота
Призванието да помагам първо на другите

Всяка глава от настоящата книга е посветена на едно от тези качества, които, надявам се, са обяснени така достъпно, че да можеш да ги приложиш в собствения си жизнен път към пълноценен и смислен живот. Предлагам ти ги, защото споделям Божията любов към теб. Искам да изпиташ радостта и удовлетворението, които Той е предвидил за теб.

Ако си един от многото хора, които всеки ден се борят с трудностите, не забравяй, че освен перипетии за мен бе отредена и определена мисия. И се оказа, че тя надхвърля и най-смелите ми представи.

Може да изпиташ трудности. Може да паднеш и да ти се струва, че нямаш сили да се изправиш. Познавам усещането, приятелю. Всички ние го познаваме. Животът невинаги е лесен, но след като преодолеем изпитанията, ставаме по-силни и признателни за шансовете, които ни се предоставят. От истинско значение са животите, до които се докосваш, и начинът, по който ще завърши пътят ти.

Обичам живота си точно толкова, колкото обичам и твоя. Заедно възможностите ни са просто невероятни. Какво решаваш? Ще се пробваме ли, приятелю?

Свързани заглавия
Разтърсващата книга на Ник Вуйчич „Живот без ограничения“ излиза на български

 „Живот без ограничения“ тук