На фокус
Начало / Свят / Нобелистката Ширин Ебади ще публикува мемоари

Нобелистката Ширин Ебади ще публикува мемоари

Юристката Ширин Ебади, носителка на Нобелова награда за мир, ще публикува мемоари, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. От издателство „Random House“ обявиха, че са се договорили да издадат книгата. Тя ще бъде със заглавие „Treachery: My Story of Exile from Iran“ и ще е фокисирана върху живота на Ебади след като тя получи отличието на Шведската академия през 2003 г. Все още не се знае кога изданието ще излезе на книжния пазар.

Ебади е родена в Иран през 1947 г. Тя работи като съдия, преди да загуби позицията си след Иранската революция през 1979 г. След това става защитник на демокрацията и човешките права. Главно защитава интересите на жени и деца. Юристката е пратена в затвора от иранските власти през 2000 г. Живее в изгнание от 2009 г.

Ширин Ебади получи Нобелова награда за мир през 2003 г. за хуманитарната си дейност. Тя е първата мюсюлманка и първата представителка на Иран, която триумфира с приза. Шведската академия отбеляза огромния й принос за намаляване на напрежението между ислямския и западния свят след атентатите от 11 септември 2001 г.

„Изграждането на Иран е това, с което се занимавам цял живот. От момента, в който станах съдия, до днес. Революцията ми отне позицията и аз страдах заедно с останалите ирански жени в името на демокрацията и свободата. Написах новата си книга, за да документирам силата на нашата воля. Някой ден ние ще надделеем и се надявам в историята да бъдат записани нашите усилия“, сподели Ебади в изявление.

Прочетете още

unnamed

Петър Стоянович: „Галеници сме на битие, което все по-малко оплождаме с духовност“

Безмилостната ирония е противоотрова срещу героизацията, казва още той Спомените на проф. Петър Стоянович са …