Начало / Критика / Електронните четци като Големия брат

Електронните четци като Големия брат

Бягството от натовареното ежедневие с помощта на любима книга е едно от най-приятните изживявания. Изглежда обаче, че ако предпочетем не класическия формат, а дигиталния, сме наблюдавани, пише в свой материал британския таблоид „Дейли мейл“.Четците отбелязват кои книги четат потребителите, на кои пасажи се задържат най-много и кога ги изключват вечер.

Търговците използват данните, за да увеличат своите продажби и да подобрят маркетинговите си решения. Майкъл Тамблин – един от производителите на е-четци „Kobo“, коментира:

„Получаваме информация за читателските ви навици. Ако четете дадена книга цяла нощ, защото ви е много интересна, това ни провокира да се заинтересуваме от книгата и да потърсим и кои други четива имат същия ефект. Също така проверяваме и кои са книгите, които потребителите започват, но не завършват. Не е ли това отличен метод за препоръчване на книга?“

По същия начин работи и устройството „Kindle“ на „Амазон“. Онлайн гигантът, който държи 60% от търговията с електронни книги в Обединеното кралство, складира данните на своите сървъри. Ренате Самсън от организацията за защита на личното пространство „Big Brother Watch“ сподели:

„Притеснителен е фактът, че докато четете книга от четеца си, той също разчита вас. Тези компании ни предлагат продукти, които не просто следят какво четем, но и на кои страници се задържаме и по кое време на денонощието четем. Това е груба намеса в личното пространство на много хора.“

Към момента е-книгите обхващат 1/5 от книготърговията във Великобритания. Те не се четат само от новото поколение. Много възрастни хора също предпочитат устройствата, защото им позволяват да увеличат шрифта до желания размер.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!