Начало / Свят / Пиратството на е-книги почти не съществува във Великобритания

Пиратството на е-книги почти не съществува във Великобритания

Пиратството на е-книги на практика не съществува в Обединеното кралство, съобщи goodereader.com. Ново проучване на организацията „The Intellectual Property Office“, която се занимава с опазване на интелектуална собственост, показва, че едва 1% от интернет потребителите във Великобритания над 12-годишна възраст са теглили нелегално четива. За сравнение – 9% от тях са теглили нелегално музикални файлове, а 7% – телевизионни продукции.

Причината е комбинация между строгата политика на страната спрямо сайтовете с информация извън закона и опциите, които предлагат обществените библиотеки за четене на книги в дигитален формат. Само през юни са блокирани 7 пиратски уебсайта. Правителството обсъжда и увеличаване на присъдите за незаконно разпространение на е-книги. В момента максималната присъда е 2 години затвор, а в правителството се дискутира увеличаването й на 10.

Друга възможност пред желаещите да четат е-книги е абонаментни услуги като „Scribd“. „Scribd“ предлага 1 милион заглавия, до които читателите имат достъп, ако се регистрират. Очаква се и броят им да се увеличи.

Прочетете още

photo

Американците се отказват от четците, „Waterstones“ спира продажбите на „Kindle“

Все по-малко американци притежават електронни четци, съобщи thebookseller.com. Такива са резултатите от проучване на „Pew …