Начало / България / Разказ от Здравка Евтимова влезе в датски учебник

Разказ от Здравка Евтимова влезе в датски учебник

Датско издателство ще включи разказа „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова в учебник си за гимназиите, съобщи offnews.bg. Творбата й вече бе публикувана в САЩ със заглавие „Blood“ в антологията „New Sudden Fiction, Short-short stories from America and Beyond“, който включва компилация от разкази под 2000 думи на английски език. Текстът ще бъде публикуван на английски, а учебникът се очаква да излезе през юни тази година в тираж от 1800 печатни и 1000 дигитални бройки, като ще се продава с образователни цели.

Това не е първи успех за писателката за тази година. През март в Италия излезе романът ѝ „Sinfonia“, който в България е издаден под името „Четвъртък“. В края на 2014 г. книгата излезе и в САЩ със заглавие „Sinfonia Bulgarica“. Очаква се до края на 2015 г. тя да се появи преведено и в Китай, Македония и Сърбия.

На българския книжен пазар пък се появи книгата й „Една и съща река“, издание на „Жанет-45“. Романът разкрива историите на три сестри – Люба, Сара и Пирина, които живеят в неголемия български град Радомир.Пирина пее – в песните й няма мелодия, нито думи, но те лекуват тъгата; Сара често сменя партньорите си; един от тях издига църква за нея и когато самотните се молят там, скоро срещат любим човек. Люба чете толкова много, че отсъства от ежедневието и живота и това я прави привлекателна по някакъв нелогичен, но убедителен начин. Никога не влизаме в една и съща река. В книгата на Здравка Евтимова реката тече не както е решила вселената, а накъдето я водят песните на героите.

Книги от Здравка Евтимова тук

 

Прочетете още

IMG-20230219-008 (2)

„Хеликон Перник“ отвори врати!

Новата книжарница е в сърцето на града Модерната и компактна книжарница от най-голямата книгоразпространителска верига …