Начало / Свят / Семейството на Йозеф Гьобелс съди „Random House“ за цитиране на дневника му в биография

Семейството на Йозеф Гьобелс съди „Random House“ за цитиране на дневника му в биография

Наследниците на министъра на пропагандата в нацистка Германия, Йозеф Гьобелс, заведоха дело срещу издателството „Random House“, съобщи „Индипендънт“. Те изискват издателската къща да плати за използването на откъси от неговия дневник в биографията „Goebbels“ на Питър Лонгерих. Изслушването ще бъде на 23 април в Мюнхен.

Дневникът на Гьобелс е основен източник на информация в биографичното издание на Лонгерих, професор по съвременна история на Германия в Лондонския университет. Книгата излиза за първи път на немски език през 2010 г., но сега предстои да бъде публикувана и на англоезичния книжен пазар през май. Агенцията, която отговаря за наследството на Гьобелс, изисква хонорар за използването на думите му от въпросния дневник.

В началото „Random House“ се съгласяват да платят, както  са постъпвали и други издатели досега, но впоследствие се отмятат от решението си, след като решават, че няма да финансират организация, стояща зад нацистки военнопрестъпник. В делото интересите на агенцията, отговаряща за наследството на Гьобелс, ще защитава адвокат Кордула Шахт. Бащата на Шахт, Ялмар, е бил министър на икономиката по времето на Адолф Хитлер. Ялмар Шахт, който умира през 1970 г., е съден, но оправдан на известния първи Нюрнбергски процес срещу военнопрестъпници след Втората световна война.

Райнер Дрезден, ръководител на германския отдел на „Random House“, изрази изненадата си от факта, че е възможно някой да иска пари за използването на думите на Гьобелс. Той предложил да плати на г-ца Шахт, но само ако тя се съгласи приходите да отидат за благотворителна организация, помагаща на пострадалите от Холокоста. Тя му отказала, като думите й били, че те принадлежат на наследниците на министъра на пропагандата и техните близки.

По време на последните часове на нацисткия режим, довел до смъртта на около 6 милиона души в концентрационните лагери, Гьобелс отравя шестте си деца, преди той и съпругата му да се самоубият в бункера на Хитлер.

Свързани заглавия
Търгът за архива на Гьобелс се провали

Прочетете още

%d0%bc%d0%b5%d1%87%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0

„От фашизма до ислямизма”: Окървавеният път към мечтата за съвършеното общество

Високи политически идеали и кървавата им проекция в действителността – за това разказва в уникалната …