Начало / Свят / Семейството на Йозеф Гьобелс съди „Random House“ за цитиране на дневника му в биография

Семейството на Йозеф Гьобелс съди „Random House“ за цитиране на дневника му в биография

Наследниците на министъра на пропагандата в нацистка Германия, Йозеф Гьобелс, заведоха дело срещу издателството „Random House“, съобщи „Индипендънт“. Те изискват издателската къща да плати за използването на откъси от неговия дневник в биографията „Goebbels“ на Питър Лонгерих. Изслушването ще бъде на 23 април в Мюнхен.

Дневникът на Гьобелс е основен източник на информация в биографичното издание на Лонгерих, професор по съвременна история на Германия в Лондонския университет. Книгата излиза за първи път на немски език през 2010 г., но сега предстои да бъде публикувана и на англоезичния книжен пазар през май. Агенцията, която отговаря за наследството на Гьобелс, изисква хонорар за използването на думите му от въпросния дневник.

В началото „Random House“ се съгласяват да платят, както  са постъпвали и други издатели досега, но впоследствие се отмятат от решението си, след като решават, че няма да финансират организация, стояща зад нацистки военнопрестъпник. В делото интересите на агенцията, отговаряща за наследството на Гьобелс, ще защитава адвокат Кордула Шахт. Бащата на Шахт, Ялмар, е бил министър на икономиката по времето на Адолф Хитлер. Ялмар Шахт, който умира през 1970 г., е съден, но оправдан на известния първи Нюрнбергски процес срещу военнопрестъпници след Втората световна война.

Райнер Дрезден, ръководител на германския отдел на „Random House“, изрази изненадата си от факта, че е възможно някой да иска пари за използването на думите на Гьобелс. Той предложил да плати на г-ца Шахт, но само ако тя се съгласи приходите да отидат за благотворителна организация, помагаща на пострадалите от Холокоста. Тя му отказала, като думите й били, че те принадлежат на наследниците на министъра на пропагандата и техните близки.

По време на последните часове на нацисткия режим, довел до смъртта на около 6 милиона души в концентрационните лагери, Гьобелс отравя шестте си деца, преди той и съпругата му да се самоубият в бункера на Хитлер.

Свързани заглавия
Търгът за архива на Гьобелс се провали

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

%d0%bc%d0%b5%d1%87%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0

„От фашизма до ислямизма”: Окървавеният път към мечтата за съвършеното общество

Високи политически идеали и кървавата им проекция в действителността – за това разказва в уникалната …