Начало / България / Нов роман от Умберто Еко ще е до дни на българския книжен пазар

Нов роман от Умберто Еко ще е до дни на българския книжен пазар

Нов роман от един от мислителите на нашето време – Умберто Еко, предстои да се появи до дни на българския книжен пазар, обявиха от „Бард“ Книгата „Нулев брой“ е съвършен наръчник по лоша журналистика, за който читателят постепенно се обърква дали е измислен, или е взет направо от живота. Историята се развива през 1992 г. и в нея се загатват много от мистериите и лудостите на следващите двайсет години, точно когато двамата главни герои си мислят, че кошмарът е свършил.

„Събрана от кол и въже редакция подготвя ежедневник, който е предназначен не толкова да информира, колкото да изнудва и да хвърля кал, да прави долни услуги на своя издател. Параноичен редактор, който броди из налудничавия Милано, реконструира историята от последните петдесет години въз основа на пъклен план, скроен около разложения труп на един псевдо-Мусолини. И под сянката на „Гладио“, ложа П2, убийството на папа Лучани, държавния преврат на Юнио Валерио Боргезе, ЦРУ, червените терористи, манипулирани от тайните служби, двайсет години атентати и отклоняване на вниманието – сбор от необясними факти, които изглеждат измислени, докато едно предаване на Би Би Си не доказва, че са верни, или поне че са вече признати от извършителите си. И накрая един труп, който ненадейно излиза на сцената в най-тясната и най-одумвана улица в Милано. Крехка любовна история между двама герои неудачници по природа – един провален писател и едно тревожно момиче, което е напуснало университета, за да помага на родителите си, и се е специализирало в клюките за романтичните връзки, но все още плаче на втората част на Седмата симфония на Бетовен“, се казва в анотацията.

Любопитен факт е, че българското издание на „Нулев брой“ ще излезе много преди английското. На Острова очакват книгата чак рез ноември. Книгата вече е на пазара в родната Италия на Еко.

Свързани заглавия
Умберто Еко: В момента сме във война и сме затънали до гуша
„Шест разходки в горите на измислицата“ от Умберто Еко (анотация и откъс)
Умберто Еко до внука си: Чети и ще чувстваш, че си изживял хиляди животи

Книги от Умберто Еко тук

Прочетете още

Автографите над камината, които ще наследи Донатела Версаче от славната фамилия Мондадори

Донатела Версаче купи литературно имение

Стойността му е близо 5 млн. долара, а преди e било притежание на прочут издател …