Начало / Любопитно / Донатела Версаче купи литературно имение

Донатела Версаче купи литературно имение

Стойността му е близо 5 млн. долара, а преди e било притежание на прочут издател

donatella-versace-italy-house-1565209451

Постройката на брега на езерото Лаго Маджоре  е на площ  от 1400 кв. м, в него има 20 стаи и 12 бани. Най-ценното нещо в шикозната вила обаче са автографите на такива знаменитости от литературния свят като Жорж Сименон, Реймънд Чандлър и Томас Ман. Подписите им стоят над камината сигурно от времената, когато са гостували на фамилия Мондадори – потомствени собственици на издателския бизнес в Италия.

Преди няколко години част от издателството премина в ръцете на Силвио Берлускони. Това предизвика недоволството на много писатели, като живият по онова време Умберто Еко обвини „Мондадори“ в монопол на пазара и убиване на малките издателства.

Гостите на Мондадори оставяли автограф над камината и това прави стойността на имението още по-голяма

mon

Компанията е основана в началото на миналия век от 19-годишния Арнолдо Мондадори. Тя тръгва като малка издателска къща, но оцелява през войните, разраства се и отдавна е надхвърлила границите на Италия. Мондадори сключват сделки с Уолт Дисни, издават седмичника „Еспресо“, всекидневника „Република“ и някои областни вестници,  купуват правата на хитови автори от целия свят и въпреки съдебните битки около разделянето ѝ и светските новини покрай отделни членове на фамилията, успешната марка отдавна работи сама за себе си.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

steve-johnson-ZPOoDQc8yMw-unsplash

Думата на годината – „халюцинирам“

Изборът е изненадващ според специалисти Речникът на Кеймбридж определя всяка година дума, която описва най-точно …