Начало / Любопитно / Донатела Версаче купи литературно имение

Донатела Версаче купи литературно имение

Стойността му е близо 5 млн. долара, а преди e било притежание на прочут издател

donatella-versace-italy-house-1565209451

Постройката на брега на езерото Лаго Маджоре  е на площ  от 1400 кв. м, в него има 20 стаи и 12 бани. Най-ценното нещо в шикозната вила обаче са автографите на такива знаменитости от литературния свят като Жорж Сименон, Реймънд Чандлър и Томас Ман. Подписите им стоят над камината сигурно от времената, когато са гостували на фамилия Мондадори – потомствени собственици на издателския бизнес в Италия.

Преди няколко години част от издателството премина в ръцете на Силвио Берлускони. Това предизвика недоволството на много писатели, като живият по онова време Умберто Еко обвини „Мондадори“ в монопол на пазара и убиване на малките издателства.

Гостите на Мондадори оставяли автограф над камината и това прави стойността на имението още по-голяма

mon

Компанията е основана в началото на миналия век от 19-годишния Арнолдо Мондадори. Тя тръгва като малка издателска къща, но оцелява през войните, разраства се и отдавна е надхвърлила границите на Италия. Мондадори сключват сделки с Уолт Дисни, издават седмичника „Еспресо“, всекидневника „Република“ и някои областни вестници,  купуват правата на хитови автори от целия свят и въпреки съдебните битки около разделянето ѝ и светските новини покрай отделни членове на фамилията, успешната марка отдавна работи сама за себе си.

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …