Начало / Свят / Новият роман на Лиса Дженоува е вече на книжния пазар

Новият роман на Лиса Дженоува е вече на книжния пазар

Новият роман на Лиса Дженоува, „Inside the O’Briens”, излезе на англоезичния книжен пазар, съобщи „USA Today”. Този път авторката на бестселъра „Все още Алис” пише за болестта на Хънтингтън. Издателство е „Gallery Books”. След филмовата си адаптация „Все още Алис” се превърна в едно от най-влиятелните четива, засягащи Алцхаймер.

Главният герой в новото заглавие на Дженоува е полицаят Джо О’Брайън. Възпитан от ирландско католическо семейство, Джо е горд съпруг и баща на 4, вече пораснали деца. Той обаче започва да усеща липса на организация в мисловния си процес и често изпада в нервни кризи, които са крайно нетипични за него. В началото О’Брайън приписва всичко на стреса в работата си, но след като състоянието му се влошава, се съгласява да бъде прегледан от невролог. Джо е диагностициран с болест, която ще промени семейния му живот завинаги – болестта на Хънтингтън.

Болест на Хънтингтън или хорея на Хънтингтън е дегенаритвно заболяване. То предизвиква постепенен регрес в мисловната дейност и ориентацията, води и до психични проблеми. Започва да се забелязва най-често при хора на средна възраст. С времето е възможно да прерасне в деменция. Засега няма лек за болестта, като средната продължителност на заболелите след първоначалните симптоми е 20 години.

Свързани заглавия
Стоян Чанев от „Състрадание Алцхаймер България”: Във „Все още Алис” за първи път се говори от името на страдащия

Почина Ричард Глацър, режисьор и сценарист на екранизацията на „Все още Алис“

„Все още Алис“ е хитът в програмата на 19-ия „София филм фест“

Лиса Дженоува: Повече от година продавах „Все още Алис“ от багажника на колата си

Лиса Дженоува пише за болестта на Хънтингтън в новия си роман

Романът „Все още Алис“ от Лиса Дженоува предписван на пациенти, страдащи от деменция

Лиса Дженоува: За много хора, заболели рано, пътят до поставянето на диагнозата “болест на Алцхаймер” е дълъг и невероятно изтощителен

„Все още Алис“ тук