Начало / Критика / Свят, в който може да се случи всичко, е свят, който не цени нищо

Свят, в който може да се случи всичко, е свят, който не цени нищо

Новият роман на Казуо Ишигуро: за удобно погребаното минало, за драконите, заселили се в страховете ни, за мудния свят на забравата и мнимите герои

Габи УД,  „The Telegraph”

 „Някой ме попита какво съм правил през тази десетгодишна пауза – казва Казуо Ишигуро и се усмихва като хлапе. – А аз си помислих: да, наистина минаха десет години, откакто излезе последният ми роман, но през това време аз не съм почивал!”

Вероятно трябва да поясня: Ишигуро е един от най-добрите живи белетристи на Великобритания, а ни кара да чакаме толкова дълго.

„Минава доста време, докато открия проект, който според мен да е достатъчно добър – разказва той, когато му отивам на гости в дома му в Голдърс Грийн. – Сега отхвърлям куп неща. Често се случва да имам тема или история, но да липсва последната плочка от пъзела.”

„Погребаният великан”, първият му роман след „Никога не ме оставяй”, бе посрещнат със затаен дъх… и донякъде озадачено, тъй като в него, както се изразява самият Ишигуро, се разказва за времето „в навечерието на Англия”, точно преди англосаксонците да изтребят бритите. Това са мрачни диви земи, населявани от орки, дракони и каквото е останало от рицарите на Крал Артур. Дори и такъв декор да ви се струва неочакван, най-неочакван е той за самия писател. „За мен това е нещо необичайно – споделя Ишигуро. – В книгата западната част на страната, а може би не само тя, е сполетяна от напаст: мъглата на забравата, която идва от дъха на дракона Куириг – той трябва да бъде съсечен и само тогава някой ще си спомни нещо, но дали хората ще дръзнат да си спомнят всичко и какви опасности крие това?”

Ишигуро обмисля идеята, залегнала в романа, цели петнайсет години. „Написал съм толкова книги за личните ни битки със спомените – казва той, – за хора, които не знаят къде да се скрият от миналото, кога да го погледнат в лицето. А сега исках да опиша тази битка с паметта на обществено равнище. Повечето народи са погребали доста страшни неща.”

На едно място в „Погребаният великан” Ишигуро оспорва и юдейско-християнската представа за вината. „Самият аз не съм християнин и понякога недоумявам. Струва ми се доста удобно да имаш Бог, който е безкрайно милостив и в същото време е в основата на нравствена система на една развилняла се империя.” Според него обаче, ако е разположел действието на книгата в следвоенна Франция, в Южна Африка, Югославия или Япония, би могло да излезе, че това важи само за тях, а писателят е искал идеята да има по-общовалидно значение.

Веднъж четял старо издание на „Гауейн и Зеления рицар”. В два-три стиха било описано как  Гауейн язди от замък на замък и се разказвало колко дива е била Британия от онова време. Гауейн прекосява мочурища и блата, спи под открито небе, няма къде да се подслони от стихиите и се сражава – някак мимоходом, – с дракони, вълци, великани и мечки. Ишигуро разказва как този кратък откъс е разкрил пред него „цяла вселена. Запитах се дали не съм търсел точно такова място.”

„Погребаният великан” напредва бавно като шествие и някои читатели сигурно ще свикнат трудно с този суров муден свят. Но книгата се движи към нещо невероятно и покъртително, не просто към обрат в сюжета, а към шахматен ход, от който ще се пропука самата шахматна дъска. Каквото и да са тръгнали да търсят героите – дракона, който трябва да съсекат, сина, когото копнеят да видят, майката, която са изгубили отдавна, възмездието, на което са подчинили дните си, спомените, които искат да си върнат, – то е само поредният щрих към жестоката истина, че всички неволи идват не от самия дракон, а от хората, тласнали го към това да донесе забрава. Накрая разказът за едно пътуване се превръща в нещо като уестърн или дори гангстерски филм: кой на чия страна е и какво отстоява? Как са започнали тези отколешни вражди? Кой в крайна сметка е героят?

 (със съкращения)

Свързани заглавия

 „Погребаният великан“ от Казуо Ишигуро (анотация и откъс)

„Погребаният великан” на Ишигуро е вече в българските книжарници

Казуо Ишигуро: Учебниците са пример как някой се опитва да контролира обществената памет

„Погребаният великан” на Ишигуро излиза на български веднага след световната му премиера

Новите книги на Ишигуро, Тони Морисън, Модиано, Кундера и Франзен са най-очаквани през 2015 г.

„Остатъкът от деня“ от Казуо Ишигуро (ревю)

Казуо Ишигуро: Японските филми са оказали силно влияние върху мен, но не и японските книги

„Остатъкът от деня” от Казуо Ишигуро (откъс и анотация)

„Лабиринт“ готви ново издание на „Остатъкът от деня“ на Ишигуро

Новите книги на Ишигуро, Тони Морисън, Модиано, Кундера и Франзен са най-очаквани през 2015 г.

Книги от Ишигуро тук

„Погребаният великан” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …