Начало / Свят / Георги Борисов е удостоен с „Руска премия“ за сп.“Факел“

Георги Борисов е удостоен с „Руска премия“ за сп.“Факел“

Международният литературен конкурс „Руска премия“, който десета година подред отбелязва най-добрите произведения на рускоезични автори извън пределите на Русия, обяви новите носители на престижната награда, съобщи БГНЕС.

Сред тях са девет поети и белетристи от седем държави – Германия, Канада, Дания, Полша, Украйна, Естония, Киргизия. Специалната награда „За принос в развитието и запазването на традициите на руската култура извън пределите на Русия“ се присъжда на българския поет Георги Борисов за издаването на уникалното литературно списание „Факел“, съобщиха за БГНЕС от Народния театър „Иван Вазов“.

В продължение на 31 години „Факел“ публикува на страниците си над 1 500 автори и поредица от разтърсващи произведения, забранявани и инкриминирани в родината им с десетилетия. Сред тях са „Архипелагът Гулаг“ от Солженицин, „Доктор Живаго“ от Пастернак, „Живот и съдба“ от В. Гросман, десетки романи, повести и разкази от М. Булгаков, Евг. Замятин, А. Платонов, Вл. Набоков, В. Шаламов, Венедикт Ерофеев, С. Довлатов, Юз Алешковски, В. Аксьонов, Е. Лимонов, Л. Петрушевская, Виктор Ерофеев, Вл. Сорокин, В. Пелевин и много други. Десетки са и откритите и публикувани за първи път на страниците на списанието и от издателство „Факел експрес“ не само руски поети и белетристи, но и творци, утвърдени в цял свят.

Георги Борисов е един от най-значимите съвременни български поети, а също и от малцината майстори на класическия стих и светоусещане. Издател, редактор, преводач на поезия от френски, руски и английски, той е автор на седем поетични книги и носител на редица национални литературни награди, сред които „Владимир Башев“, „Иван Николов“, „Златният ланец“, „Милош Зяпков“. Негови произведения са публикувани на почти всички европейски езици.

Престижната награда в тази категория се присъжда след оспорвана конкуренция с 15 номинации и ще бъде връчена на тържествена церемония на 21 април в Москва.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …