Начало / Читатели / „Цветът на магията“ от Тери Пратчет (ревю)

„Цветът на магията“ от Тери Пратчет (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

В началото бе „Цветът на магията“.

Яви се човек изпратен от Боговете, на име Тери Пратчет.

Той дойде за свидетелство, да свидетелствува за Света на диска, за да повярват всички хора чрез него в безграничното човешко въображение.

И така – не бе той Бог, но пък създаде цяла Вселена. Измисли мудната костенурка А’Туин, а върху корубата ѝ тръсна четири слона. Те послушно приеха съдбата си да носят диска на Света и безмълвно да търпят пропаданията отвъд ръба му на всякакви чудати същества. Да живее Провидението!

„Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света“, защото Анкх-Морпорк гореше, но не осветляваше хора, а смахнати герои – смешни, ниски (Двуцветко), ненормални (багажът с краченца), некадърни (магьосникът Ринсуинд) и костеливи (Смърт).

Не вдъхват доверие, нали? Но…

Но след няколко часа четене и съвместно съжителство пискаш от радост и смях. И измъкване няма, защото осъзнаваш, че си омагьосан, но не от професионално изречено проклятие, случайно улучило теб, а от хаоса, който цари в света на Диска.

Разбира се, смъртоносно се оказва чувството за хумор на Тери, което окончателно те пленява и ти оставаш обречен за цял живот да бъдеш фен на историите от света на диска.

И казвам ви: истина е всичко това!

Прочетете още

DIEYpkvXUAMOStU

Незавършените романи на Тери Пратчет бяха прегазени с валяк

Предсмъртното желание на Тери Пратчет било всички негови незавършени книги, които се съхранявали в компютъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *