Начало / Свят / Забравен роман на Гор Видал, писан под псевдоним, ще бъде преиздаден

Забравен роман на Гор Видал, писан под псевдоним, ще бъде преиздаден

Забравен роман на Гор Видал ще бъде преиздаден отново тази година, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Става въпрос за „Thieves Fall Out“, публикуван за първи път през далечната 1953 г. под псевдонима Камерън Кей. Тогава Видал е едва на 28 години и се стреми с подобни заглавия да финансира книгите си с по-висока литературна стойност.

Видал пише с 3 псевдонима – Едгар Бокс, Катрин Евърард и Камерън Кей. Това е популярна практика по онова време сред авторите, които още не са утвърдили името си. С годините се забравя, че „Thieves Fall Out“ изобщо е дело на Видал, преди Фрeд Каплан да напомни този факт в биографията си на скандалния автор от 1999 г. През април „Hard Case Crime“ ще го публикува за първи път с името на Видал на корицата.

Книгата е криминален трилър. Действието се развива по време на Египетската революция през 1952 г. Проектът за преиздаването на „Thieves Fall Out“ е на издателя от „Hard Case Crime“ Чарлс Ардай, който открил копие в антикварен магазин на цена 100 долара през 2004 г. Купил го и след като го прочел, решил, че книгата всъщност е добра, носеща духа на култовия филм „Казабланка“.

Ардай се свързал с Видал, който не си спомнял, че изобщо е писал въпросния роман. След разговори известният критик и автор заявява, че не желае да бъде асоцииран с изданието на този етап. След смъртта му през 2012 г., издателят дискутира опцията за преиздаване с неговия агент. В крайна сметка агенцията, която държи авторските права на Гор Видал, се съгласява и 62 години по-късно „Thieves Fall Out“ отново ще бъде на книжния пазар.

Гор Видал е роден през 1925 г. Баща му е военен, а майка му театрална актриса. Автор е на над 20 романа. Кариерата му стартира още през 1946 г. с „Уилиуоу”. Истински известен го прави творбата „Градът и стълбът”, негова трета книга. В България е популярен с „Калки”, „На живо от Голгота”, „Вашингтон, окръг Колумбия” и др. Много други негови книги също са преведени на български. Умира 2012 г.

Свързани заглавия
Гор Видал: Не е достатъчно да успееш. Другите трябва да се провалят

Почина Гор Видал
Гор Видал препоръчва скандална книга
Знаменитите писатели се обиждали на „некадърник“ и „пубертет“

Книги от Видал тук