Начало / Автори / Гор Видал: Нарцис се нарича някой, който изглежда по-добре от теб

Гор Видал: Нарцис се нарича някой, който изглежда по-добре от теб

1343848578469.cachedДнес, 3 октомври, се навършват 92 години от рождението на големия американски писател Гор Видал. Автор е на повече от 20 романа, повечето от които са издадени и у нас. Видал е последователен критик на американската политическа система, която нарича „полицейска държава, където демократите и републиканците се борят за интересите на корпорациите и медиите са само оръжие за постигане на победа в тази борба“.  Умира през 2012 г.

Гор Видал е един от петимата, на които набеденият за извършител на атентата срещу административната сграда в Оклахома през 1995 г. Тимъти Маквей разрешава да присъстват на неговото умъртвяване. Писателят и Маквей преди това си пишат. Гор Видал критикува ФБР за избиването на групата сектанти, които, според Маквей, го уговарят към извършване на терористични действия.

Писателят умира през 2012 г.

Ето някои негови крилати фрази:

 

На всеки четири години наивната част от населението, която гласува, я призовават да повярва, че ако успеем да изберем за президент някой действително свестен мъж или жена, всичко ще бъде наред. Но това не е така.

Стил е да знаеш кой си, да знаеш какво искаш да кажеш и да не ти пука.

Ние, Съединените щати на амнезията, не научаваме нищо, защото не помним нищо.

Глупостта на умния е винаги по-голяма от тази на тъпака.

Ние радостно правехме планове, което е свойствено на младите. На старците е отказано подобно удоволствие, за тях всички планове са приключили − като паяжина, след като паякът е умрял.

Какво чудесно нещо са книгите, как преминават през светове и векове, побеждавайки невежеството и накрая дори и безпощадното време!

Никога не пропускам шанса да правя секс или да се появя по телевизията.

Не е достатъчно да успееш. Другите трябва да се провалят.

Корпоративният хват на САЩ е едно от чудесата на западния свят. Никоя друга напреднала държава не е успяла да елиминира напълно от медиите цялата обективност.

Предполага се, че демокрацията трябва да ти дава избор да си купиш обезболяващо Х или обезболяващо Y . Но и двете са просто аспирин.

Съединените щати са основани от най-умните хора. Оттогава насам не сме ги виждали.

Всеки път, когато приятел успее, част от мен умира.

В писането и политиката е най-добре да не мислиш, а просто да действаш.

Няма човешки проблем, който да не бъде решен, ако хората слушат просто какво им казвам.

Днешните публични фигури не могат да си пишат сами речите и книгите. А има и доказателства, че не могат дори и да ги четат.

На средна възраст, съдебните спорове заемат мястото на секса.

На човек му се струва, че орнитолозите са високи, кльощави и с бради, за да могат да седят с часове, без да мърдат, имитирайки дървета, докато наблюдават птиците.