Начало / Свят / Момчетата изостават от момичетата в четенето и образованието

Момчетата изостават от момичетата в четенето и образованието

Момчетата изостават все повече от момичетата в уменията, свързани с четене и образование, съобщи economist.com. Това показват резултатите на ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Проучването е проведено на територията на 64 страни.

В уменията, свързани с четене, в тийнейджърска възраст момчетата изостават от момичетата с около една година. Нещо повече – по-голям процент от жените завършват колежи и университети. За сравнение, през 60-те години на миналия век момчетата са имали по-добри резултати както на домашните работи и изпитите в училище, така и във висшето образование. В тази сфера тенденциите „са направили обратен завой“.

Часовете по математика продължават да бъдат единствената образователна дисциплина, в която мъжете все още имат лидерството. То обаче е съвсем крехко. Средностатистическото момче на 15 години е само с 3 месеца напред от своя връстничка. В научните дисциплини резултатите са изравнени, но доминацията на жените и момичетата е категорична в хуманитарните.

Няма конкретно обяснение на какво се дължат резултатите от проучването. Една от версиите е наличието на затъврдени стереотипи, свързани с това кои предмети вървят повече на момчетата (математика, физика, химия) и на момичета (четене, литература, изкуство). Друг фактор, който има значение, е че момчетата в училище често получават по-ниски оценки заради лошо поведение.

Изследването показва още, че вероятността момичетата и жените да завършат колеж или ВУЗ е по-голяма. 56% от завършващите даден етап от образованието си жени, избират да надградят над него, като се очаква процентът да се увеличи до 58% през 2025 г.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Анди Съркис прочете „Хобит” на глас

Актьорът дава своя принос в кризата 56-годишният сега Съркис подари гласа, жестовете и мимиките си …