Начало / Свят / Момчетата изостават от момичетата в четенето и образованието

Момчетата изостават от момичетата в четенето и образованието

Момчетата изостават все повече от момичетата в уменията, свързани с четене и образование, съобщи economist.com. Това показват резултатите на ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Проучването е проведено на територията на 64 страни.

В уменията, свързани с четене, в тийнейджърска възраст момчетата изостават от момичетата с около една година. Нещо повече – по-голям процент от жените завършват колежи и университети. За сравнение, през 60-те години на миналия век момчетата са имали по-добри резултати както на домашните работи и изпитите в училище, така и във висшето образование. В тази сфера тенденциите „са направили обратен завой“.

Часовете по математика продължават да бъдат единствената образователна дисциплина, в която мъжете все още имат лидерството. То обаче е съвсем крехко. Средностатистическото момче на 15 години е само с 3 месеца напред от своя връстничка. В научните дисциплини резултатите са изравнени, но доминацията на жените и момичетата е категорична в хуманитарните.

Няма конкретно обяснение на какво се дължат резултатите от проучването. Една от версиите е наличието на затъврдени стереотипи, свързани с това кои предмети вървят повече на момчетата (математика, физика, химия) и на момичета (четене, литература, изкуство). Друг фактор, който има значение, е че момчетата в училище често получават по-ниски оценки заради лошо поведение.

Изследването показва още, че вероятността момичетата и жените да завършат колеж или ВУЗ е по-голяма. 56% от завършващите даден етап от образованието си жени, избират да надградят над него, като се очаква процентът да се увеличи до 58% през 2025 г.

Прочетете още

stephen-andrews-u0zTce7KNlY-unsplash

Книги и дървени играчки са най-полезните подаръци за децата

Подкрепят развитието им от ранна възраст Гатанки, рисувани книги, истории с много илюстрации са за …