Начало / България / Разкази за Великден от руски класици публикува „Изток-Запад“

Разкази за Великден от руски класици публикува „Изток-Запад“

„Изток-Запад“ публикува ново издание от поредицата „Големите малки книги“. Това е „Великденски разкази“, в което са включени  творбите „Нощта на Христос“ от Михаил Салтиков-Шчедрин, „Птица“ и „В навечерието на Великден“ на Николай А. Лейкин, „През Страстната седмица“ и „Студент“ на Антон П. Чехов, „И зверовете“ на Зинаида Гипиус и „Великденско посещение“ от Саша Чорни. Илюстрациите и корицата на книжката са дело на Деница Трифонова.

През 325 г. Първият вселенски събор препоръчва Великден да се празнува едновременно от всички християни. Тогава е решено и Възкресението да се чества в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. През годините великденското яйце се е утвърдило като символ на празника, но пухкавите зайчета, малките пиленца и пролетните благоуханни цветя, които символизират пробуждането на природата също са емблематични за Великден. И неслучайно. Възкресение Христово е празник за доброто, на човешкото, на вярата, празник на смирението… Именно такъв е лайтмотивът във всеки от седемте разказа на класици на руската литература в посветената на големия християнски празник книжка „Великденски разкази“.

В поредицата „Големите малки книги“, досега са излезли „Разкази за Коледа“ на О’Хенри, „Разкази за Рождество“ от Н. В. Гогол, А. П. Чехов и Ф. М. Достоевски, стихосбирката „Бъдни вечер“ на видни родни литературни творци, сред които Йордан Стубел, Яна Язова, Иван Вазов, Дора Габе, Елисавета Багряна и др., „27 шедьовъра“ на Кацушика Хокусай и „Българска любовна лирика. 40 стихотворения“, която съдържа 40 от най-популярните и затрогващи любовни стихове на Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Димитър Бояджиев, Емануил Попдимитров,Теодор Траянов, Димитър Подвързачов и Христо Фотев.

„Великденски разкази“ тук

Прочетете още

_128795734_9dec541397ab1be15e1b6f9fd75ad0e869c26ef10_287_3238_18223238x1822

Неизвестни разкази от Тери Пратчет излизат в книга

Писани са под псевдоним Откритието е направено от почитатели на писателя, както признават и издателите …