Начало / България / Катерина Хапсали на връчването на зимните номинации за наградата „Хеликон“: Чувствам се като чавдарче

Катерина Хапсали на връчването на зимните номинации за наградата „Хеликон“: Чувствам се като чавдарче

„Чувствам се като чавдарче сред толкова добри писатели. Радвам се, че съм в този списък и ми е безкрайно приятно“, каза писателката Катерина Хапсали при получаването на грамотата за номинацията си за награда „Хеликон“. Тя бе отличена за първия си роман „Гръцко кафе“. В зимните номинации за престижния приз попаднаха още „Лисицата“ от Галин Никифоров и „Разглобено лято“ от Людмил Тодоров. И двамата получават номинации от журито за четвърти път в историята на наградата.

„И в тази сесия бяхме много затруднени. Имаше поне 15 заглавия, които бяха достойни за номинация. С романа „Разглобено лято“  Людмил Тодоров показва огромно израстване. Той е познат и от киното и това личи и от книгата му. Събитията в книгата са представени почти кинематографично. Колкото до Галин Никифоров – в началото имах лек скепсис, тъй като става дума за криминален роман. Но „Лисицата“ е много приятно и интересно четиво“, каза членът на журито Бойко Ламбовски.

„Не е инцидент да номинираме дебютен роман за наградата. Това, което ме учуди в „Гръцко кафе“ обаче бе многопластовия сюжет и неговата зрялост. Много трудно е да вземеш  една лична трагедия и да изградиш роман около това“, сподели пък Юри Лазаров, също член на журито.

За доброто настроение на уважилите церемонията се грижиха писателят китарист Петър Чухов и издателят и преводач Емануил Видински от група “Par Avion”, които зарадваха посетителите с виртуозни изпълнения на електрически китари.

Свързани заглавия:

Людмил Тодоров, Катерина Хапсали и Галин Никифоров са първите номинирани за наградата „Хеликон“ за 2015 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1395312199512

И Европейската банка номинира Георги Господинов

Призът се връчва за седми път Международната награда е създадена през 2017-а в сътрудничество с …