Начало / Читатели / Който иска да стигне далеч, внимава как язди

Който иска да стигне далеч, внимава как язди

Юлия ПЕТКОВА

„Яж по ябълка на ден и от доктора си ти спасен. Aко умееш добре да се прицелиш.“ С това хитроумно изречение, приписано на Чърчил, започва бестселърът на д-р Фредерик Салдман „Най-доброто лекарство сте вие!”. Едно рядко ведро и увлекателно четиво за самопомощ. За самооздравяване, ако трябва да сме по-точни.

Старата поговорка „който иска да стигне далеч, внимава как язди“ никога не е звучала по-актуално, смята прочутият експерт в областта на здравето и нутриционизма, и напомня, че 30% калории по-малко се равняват на 20% по-дълъг живот. Храненето е задължителното гориво за живота, а качеството му е в тясна връзка със здравето. Лошото хранене не убива непременно, натъртва д-р Салдман, но с годините разболява човека, след като постепенно е влошило и качеството на живота му. За нещастие на чревоугодниците, човешкото тяло не е устроено така, че да обезврежда излишък от храни.

Тази иначе слънчева книжка няма да ви спести укори и по темата със заседяването. Трийсет минути упражнения дневно намаляват с 38 % риска от смърт от сърдечносъдови заболявания, рак или болестта на Алцхаймер, настояват авторитетните изследвания. И тук възниква проблем. Авторът препоръчва на пристрастените към телевизията да гледат любимите си предавания, въртейки педалите на домашен велоергометър. А какво да правят литературофилите? Какво да правят онези дивни същества, които се самозабравят с книга на някоя пейка? (Сменяйте пейката по-често, все пак).

В „Най-доброто лекарство сте вие!” ще намерите съвети относно кърменето, депресиите и мигрените, менопаузата, хълцането и немощното либидо, тълкуването на цвета на кожата и имунотерапията, стимулирането на паметта и борбата със стреса… Да не забравим и безценните напътствия за самопомощ при спешни ситуации като кръвоизливи, сърдечен арест и задавяния, да речем. А знаете ли колко е важно редовно да сменяме възглавниците си? Д-р Салдман твърди, че след двегодишна употреба 10 % от теглото им представляват мъртвите акариди и техните екскременти.

След като вече сме наясно, че 92 % от мобилните телефони са покрити с микроби, си струва да ги чистим, както и да избягваме да услужваме с тях, за да не си разменяме пакостници. От друга страна, дали прекомерната хигиена и злоупотребата с антибиотиците в ранното детство не пораждат мощното настъпление на алергиите? Възможно ли е свръхстерилният свят, в който живеем, да допринася за автоимунните, възпалителните и инфекциозните заболявания? Може да ви звучи парадоксално, но прекалената хигиена убива хигиената. Докторът напомня, че човешкото тяло е носител на милиони микроорганизми, които са в стабилно равновесие и изискват щадене. Онези от вас, които прибягват към антибиотици „за щяло и нещяло”, трябва да знаят, че ако последните са ненужни, може да предизвикат изкуствена селекция на микроорганизмите и да съсипят равновесието на чревната флора.

Стегнато, честно и прагматично четиво, което назовава фактите такива, каквито (уж) са ни известни. Но все е хубаво някой да удря камбаната по-силно от време на време. В кръга на шегата, тази книга не е за маниакални чистофайници. Някои редове в нея може да ги разболеят по-бързо от който и да било микроб. Отглеждайте щастието си, призовава скромно д-р Салдман. И е толкова прав.

Свързани заглавия

Фредерик Салдман ще представи книгата си „Най-доброто лекарство сте вие!“ в „Хеликон-България“

Пътеводителят за доброто здраве „Най-доброто лекарство сте вие!“ излезе и у нас

„Най-доброто лекарство сте вие!“ тук

Прочетете още

230095_b

Роман, който ни извисява

„Калоян боговенчаният“ носи в себе си духа на Средновековието Васил Лазаров е добре познат на …