Начало / България / Неизвестни документи и факти от българската литература излизат в книга

Неизвестни документи и факти от българската литература излизат в книга

До дни на българския книжен пазар ще излезе нова книга от литературоведа Катя Зографова. „Знаменити, забравени, забранени“ , издание на „Изток-Запад“, изважда на светло неизвестни документи и факти от българската литература. Изданието е спечелило конкурс по програмата „Помощ за книгата 2014“ на Министерството на културата. Предговорът е на Йордан Ефтимов.

Зографова изследва влиянието на западни и руски литературни величия върху българската литература и излага малко известни или забравени факти от живота и творчеството на редица български автори. От книгата става ясно как Михаил Лермонтов повлиява творчеството на Христо Ботев и Атанас Далчев, любовната лирика на Пейо К. Яворов и Дебеляновата „Легенда за разблудната царкиня“; полюсните мнения на Вазов и Вапцаров за Скандинавския север в лицето на Хенрик Ибсен;  как Гео Милев „открива“ Юхан Аугуст Стриндберг за българската публика и др.

В луксозното издание се срещат още имената на Кнут Хамсун, Йенс Петер Якобсен, Светослав Минков, Димитър Димов, Ивайло Петров, Георги Томалевски, Емануил Попдимитров, Райко Алексиев, Яна Язова, Константин Константинов, Димитър Шишманов, Асен Христофоров, Владимир Василев и др.

Книгата съдържа и богат снимков архив с фотографии на къщата на Ламартин в Стария Пловдив, Кирил Христов с приятели, Пенчо Славейков с трупата на Нарoдния театър на турне в Македония през 1908 г., винетки с образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков, авторски рисунки и стихове от „Микроскопична енциклопедия“ на Смирненски и др.

Родената в Панагюрище Катя Зографова е литературовед и директор на Националния литературен музей. Автор е на книгите„Неканоничният Вазов“, „Никола Вапцаров: преоткриване“, „Многоликата българка“, „Жените в Априлското въстание“, „Играещата със стихиите: Елисавета Багряна“ и др.

Книги от Зографова тук

Прочетете още

orig-68708164510782808

Поетът на любовта Евтим Евтимов: „Там, гдето има обич, няма кражба“

Създал е и едни от най-големите хитове на родната естрада Обичаният творец е роден преди …