Начало / Читатели / „Брачната фабула“ от Джефри Юдженидис (ревю)

„Брачната фабула“ от Джефри Юдженидис (ревю)

Боряна ГЕОРГИЕВА

…И когато любовта на живота ти, един ден просто си отиде, а ти осъзнаваш, че нищо не е било истинско… И изпитваш болката от разочарованието, но не от любовта, дори не от живота, разочарована си от себе си, ти похаби едни от най-хубавите моменти от живота си, да бъдеш подвластна на някой друг… когото толкова силно си обичала някога.

“Брачната фабула” не е книга за любовта, такава каквато я разбираме, въпреки че разказва любовна история. Но това е разказ за порастването, за изборите, за сложните човешки взаимоотношения.

Маделин е в началото на съзнателното си емоционално израстване, студентка по семиотика, захласната по викторианската литература, Ленърд е неин състудент, а по-късно и съпруг, има и трети – вечно отхвърленият, тайно влюбен в нея Мичъл.

Маделин е от онзи тип момичета, онази особена порода, дълбоко емоционално привързани от партньорите си,  девойки. Тя е обсебваща, когато обича някого истински, нищо друго няма значение. В началото на връзката им Ленърд също обича безкрайно своята любима, може би никога не е преставал, но съдбата има други намерения.

Възможно ли е да бъдеш с един човек завинаги?

Студентските година са супер – купони, безразборен секс, няма отговорности, не ти пука къде и с кого ще се събудиш на сутринта. Но в един момент студентското ти гадже става твой съпруг, заживявате заедно, делите общ апартамент, общо легло, разходите се увеличават, а на теб вече не ти се живее с този човек, защото той вече не е онова готино гадже, което те заби в университета, отегчена ти вече не си същото момиче. Вече нямате какво да си кажете, може би вече не се обичате? Осъзнаваш, че имаш свой планове и човекът до теб не влиза в тях.

Но проблемите на Маделин започват с несигурността на Ленърд да порасне, да започне да поема отговорности за живота си, несигурност, която отключва у него голямата трагедия на тяхното съвместно бъдеще – Ленърд страда от остра маниакална депресия, която завинаги ще промени живота му и този на Маделин.

От тук нататък пред двама застават въпросите:

Дали Ленърд ще се излекува някога?

Дали Маделин ще успее да живее с него и болестта му?

Дали самият той иска да се бори за здравето и любовта си?

„Брачната фабула“ тук

Прочетете още

230095_b

Роман, който ни извисява

„Калоян боговенчаният“ носи в себе си духа на Средновековието Васил Лазаров е добре познат на …