Начало / Свят / Кореспонденция на Агата Кристи с читатели беше публикувана онлайн

Кореспонденция на Агата Кристи с читатели беше публикувана онлайн

Кореспонденция на Агата Кристи с читатели беше публикувана онлайн по случай 125-ата годишнина от рождението на писателката, която ще се навърши през септември тази година, съобщи „Гардиън“. Инициативата е дело на внука на Кристи, Матю Причард. Писмата могат да бъдат прочетени на сайта 125stories.com.

Агата Кристи си е писала писма със свои почитатели години наред. Тя е запазила стотици писма, както и собствените си отговори. Сред тях са бележка от друг известен автор, П. Г. Удхаус, който й пише, че всяка нейна нова книга е събитие. Жена от Полша пък пише на Кристи как нейн роман й помогнал да оцелее в концентрационен лагер по време на Втората световна война. Тя заменила парче свещ за полски превод на „Мъжът с кафявия костюм“.

Момче на 14 години от Бристол основало клуб за книги в училище, за да може да финансира интереса си към криминалните й романи. Той събирал такава такса, че да си позволява да си купува по една нейна книга седмично.

В колекцията е и писмо от 1963 г. от жена, прекарала 12 години в румънски затвор без достъп до книги. Тя пише, че успяла да запази разсъдъка си, защото си спомняла за книгите на Агата Кристи.

Агата Кристи е псевдоним на писателката Агата Мeри Клариса Милър, родена през 1890 г. Тя е авторка на 66 детективски романа и 14 сборника с разкази. Историите й с култови персонажи като Еркюл Поаро и Джейн Марпъл я превръщат в една от най-важните фигури за криминалния жанр. Много нейни книги са преведени на български език. Умира през 1976 г.

Свързани заглавия
Агата Кристи: Животът е една неразплетена мистерия
Бижута на Агата Кристи отиват на търг през октомври

Белгийски полицай е вдъхновил Агата Кристи за Еркюл Поаро?

Софи Хана съживява Еркюл Поаро

Би Би Си адаптира творби на Агата Кристи по случай 125 години от рождението й

Поредицата „Агата Кристи“ закръгля 50 книги

Книги от Агата Кристи тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …