Начало / Критика / Проф. Велислав Минеков: В културата се краде безобразно. Целта е корупция

Проф. Велислав Минеков: В културата се краде безобразно. Целта е корупция

Проф. Велислав Минеков е скулптор, известен с монументалната си пластика, и общественик, депутат в Осмото и Деветото Народно събрание . Пред БГНЕС той говори за проблемите на българската култура.
––––––––

Надявам се парламентът в края на краищата да се погрижи за културното наследство на България, защото масовите съкращения като тези на парк-паметника Шипка са безобразия с неизчислима щета.

Това не е салам, отрязваш 1/3 и започваш да се храниш диетично. Това са институции, които трябва да работят, които са обречени на нищета от десетки години, а в момента трябва да бъдат унищожени не за друго, а защото са били мизерно действащи и забравени от държавата. Вместо да им се даде шанс да оцелеят.

Нека припомня – на Шипка беше свалена охраната, за да се спестят няколко заплати. Музеят беше ограбен и типично байганьовски след това същите пазачи бяха върнати. В момента се уволняват отново 6 души – това прави абсолютно невъзможно опазването на каквото и да било. Просто музеят трябва да бъде затворен, да няма допуск и дори да се свали лъвът от паметника, защото ще бъде претопен.

По-голямата щета, освен с музеите е при паметниците на културата. Никой не обръща внимание какво се случва там. Самите паметници бяха оставени години наред в мизерия. Бройката хора, които работят като специалисти, беше тенденциозно намалявана и достигнаха 55 души, които не могат да се справят със задачите, които им се поставят. Става дума за 40 000 обекта недвижимо културно наследство. Тези хора са заети непрекъснато със становища, с мнения, със задачи, които не могат да изпълнят. И в момента г-жа зам.-министърката Бонка Петрунова обвинява същия този институт за паметниците на културата за това, че те не са си вършели работата. Т.е. съкращаваме, защото не сте си вършили работата – това е параграф 22, пълен абсурд.

Какъв е ефектът от всичко това? Ще го кажа много точно – всъщност това е цел, а целта е корупция. Целта е да се улесни потокът на парите към правилните държавни лица. В момента има приготвени, да кажем милиони, които се очаква да бъдат дадени като рушвет за статута на архитектурните резервати. Може да сте сигурни, че това ще се случи в Несебър. Ще се случи в още по-голяма сила в Созопол, отколкото досега – защото досега това се е случвало многократно. Ще се случи в Арбанаси. Но подобни престъпления са най-големи в Мелник и в Стария град на Пловдив и Велико Търново. Всичко това ще бъде унищожено във възрожденски стил на по 6 етажа.
Бедата не е толкова в даването и получаването на рушветите, халал да са им милионите. Един човек, колкото и милиони да му дадеш, той може да си остане толкова прост, колкото е и в момента. Бедата е загубата, която се получава за националното културно наследство.

За съжаление в българския парламент няма едно лице, което да е наясно с културата и с което да може да се разговаря за проблемите на културата. Освен това масата хора там си въобразяват, че няма пари за крадене, което предизвиква и съответната липса на интерес. А в културата се краде със страшна сила, там се създават милионери.

Фото: БНР

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …