Начало / Критика / 14 причини да не мечтаете да бъдете писатели

14 причини да не мечтаете да бъдете писатели

Само преди два дни излязоха резултатите от проучване на „YouGov“, според които писател е най-желаната професия в Обединеното кралство. В проучването са взели участие 15 000 души. Час Нюки-Бърдън, журналист и автор на 29 книги, е на друго мнение. Той публикува текст в британския „Телеграф“, в който посочва 14 причини да не мечтате да бъдете пистели. Ето ги и тях:

1.    Приходите не са такива, каквито си мислите. Резултатите от 2013 г. сочат, че професионалните писатели печелят средно около 11 000 паунда на година – с 5 000 по-малко от необходимото за социално приемлив стандарт на живот.

2.    Изолацията. Мартин Еймис казва, че за да си писател, трябва да имаш афинитет към самотата. Но колко от нас го притежават наистина?

3.    Писателите са винаги недоволни. Ако книгата ви я няма в книжарницата, ще сте недоволни, че не я зареждат. Ако я има, ще сте недоволни от недостатъчното й промотиране. Дори когато биографията ми на Саймън Коуел беше на второ място в бестселър листата на „WH Smith“ и те бяха поставили огромни постери с нея, си казвах: „Стикерът с намалението закрива името ми, а и защо, по-дяволите, не е №1?“

4.    Хората ви дразнят с идеите си. Много хора искат да публикуват книга, макар това да не им е приоритет. Когато някой техен познат стане писател обаче, те го бомбардират с глупавите си идеи, като мислят, че той е длъжен да им съдейства.

5.    Всеки днес е писател. С платформите за самоиздаване, блоговете и социалните мрежи, всеки може да бъде автор. Това означава, че конкуренцията е огромна, и че са необходими безброй часове безплатна работа, за да изкарате името си на преден план.

6.    Няма екип. Писателят е сам – няма колега, който да натовари с част от работата, нито началник, от когото да поиска съвет.

7.    Ревютата. Трябва да се подготвите психически, че трудът ви ще бъде унищожен от 99% от критиците.

8.    Хората не взимат професията ви на сериозно. Много хора си мислят, че ако не си знаменитост, писането е само хоби. Широката общественост не признава тези, които не са публикували международни бестселъри и не са печелили „Букър“.

9.    Данъците. Писател е една от професиите с най-трудно изчисляване на данъците. Нередовните доходи само усложняват нещата допълнително.

10.    Нестабилност. Нямате нито пенсия, нито стабилни доходи. Никога не може да знаете колко ще изкарате през следващия месец, например.

11.    Партитата по случай публикуването са лъжа. Освен ако не сте Дж. К. Роулинг, Салман Рушди или Мелвин Браг. Освен това, когато не сте известно име, но по случайност е организирано събитие по повод излизането на книгата ви, има сериозна опасност да раздададете автографи на… двама души за 3 часа.

12.    Книгата ви винаги не е каквато трябва. Ако напишете комерсиален роман, ще ви питат защо не сте написали научен труд. Ако напишете нехудожествено издание, ще ви питат защо не сте написали нещо, което може да се чете, като например роман.

13.    Писателите нямат толкова власт, колкото си мислите. Вие сте този, който работи, който рискува името си. Но впоследствие трябва да се съобразявате с изискванията на редактори, издатели, маркетингови специалисти, книготърговци и т.н.

14.    Полудявате или умирате. Не е лесно да се завърши книга. Много хора започват с огромен ентусиазъм, работят месеци наред, и накрая откриват, че са стигнали до 50-а страница. Това води до депресия. Самият Балзак се е нуждаел от промишлени количества кафе, за да завърши романите си. Накрая е починал от кофеиново натравяне на 51 години.

Свързани заглавия
Писател е най-желаната професия във Великобритания

„Adele: The Biography“ от Час Нюки-Бърдън тук

Фото: twitter.com/allthatchas

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

David Smith & son Eddie

Дейвид Смит: Моята книга помага на хората да разберат икономиката

Уважаван икономически автор и редактор от „Сънди таймс“ говори пред Лира.бг за българското издание на …