На фокус
Начало / Критика / Константин Косев: Патриотизмът на Левски е ненадминат, именно той го прави идеал за младите хора

Константин Косев: Патриотизмът на Левски е ненадминат, именно той го прави идеал за младите хора

Константин Косев е автор на 8 монографии, 15 студии и много научни статии. Научните му интереси са свързани с Възраждането, борбата за национална независимост и дейността на нашите революционери. В своите трудове, той детайлно изяснява сложните взаимоотношения между Русия, Германия и Австро-Унгария и тяхното отражение върху хода на Източната криза.

––––––––-

„Левски създава организацията, която всъщност довежда до Априлското въстание  и в края на краищата превръща българите в народ, който претендира да има собствена държава, превръща българите в политически субект, става фактор в Източния въпрос.

В днешно време организацията ни е слаба, трудно се създават организационни връзки, всеки гледа само своите работи. А Левски създава организация. Това е наистина феноменално явление по онова време, тъй като обединява и сплотява и обучава хората, които стават истински патриоти на България. Създаването на тази организация е изключително голямо събитие и е без прецедент в Европа и света по онова време. Това го откриваме впоследствие, но наистина е сериозно явление.

Левски е всепризнат лидер в националната революция. Честност, почтеност, всеотдайност, храброст, сръчност това са все характерни за него качества и морални добродетели. В същото време има по-прости и неграмотни хора, които въобще не го познават и повдигат измислени истории като предателството, търсят пикантерии, а голямата заслуга и голямото дело не го виждат. Патриотизмът на Левски е ненадминат, именно той го прави идеал за младите хора. Всеотдайността към делото, мечтата му да види България като равноправен политически субект в Европа, да види благоденстваща управа – всичко това изисква много усилия и главното всеотдайност и саможертва. Това прави силно впечатление в личността на Левски и хората, разбира се, не могат да не се възхищават от неговия образ. Подобна всеотдайност и саможертва липсва в днешното поколение. Левски смайва с неговите качества, тъй като се различава много от широката маса. Нашите хора не се вълнуват много от общото благо.

Левски е всеотдаен, посветен изцяло на едно такова патриотично начинание, за което се изисква наистина характер, отдаденост, най-, най-хубавото, което може да притежава един човек. Затова хората го величаят и се прекланят пред неговата памет“.

Източник: БГНЕС

Свързани заглавия

142 години от гибелта на Апостола (книги за Васил Левски)

Книги от Константин Косев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5

С един билет гледаме двете части на „Дякон Левски“

От днес, 27 февруари,  във веригата кина „Арена“  тръгва най-дискусионният филм в България през последните …