Начало / Критика / Константин Косев: Патриотизмът на Левски е ненадминат, именно той го прави идеал за младите хора

Константин Косев: Патриотизмът на Левски е ненадминат, именно той го прави идеал за младите хора

Константин Косев е автор на 8 монографии, 15 студии и много научни статии. Научните му интереси са свързани с Възраждането, борбата за национална независимост и дейността на нашите революционери. В своите трудове, той детайлно изяснява сложните взаимоотношения между Русия, Германия и Австро-Унгария и тяхното отражение върху хода на Източната криза.

––––––––-

„Левски създава организацията, която всъщност довежда до Априлското въстание  и в края на краищата превръща българите в народ, който претендира да има собствена държава, превръща българите в политически субект, става фактор в Източния въпрос.

В днешно време организацията ни е слаба, трудно се създават организационни връзки, всеки гледа само своите работи. А Левски създава организация. Това е наистина феноменално явление по онова време, тъй като обединява и сплотява и обучава хората, които стават истински патриоти на България. Създаването на тази организация е изключително голямо събитие и е без прецедент в Европа и света по онова време. Това го откриваме впоследствие, но наистина е сериозно явление.

Левски е всепризнат лидер в националната революция. Честност, почтеност, всеотдайност, храброст, сръчност това са все характерни за него качества и морални добродетели. В същото време има по-прости и неграмотни хора, които въобще не го познават и повдигат измислени истории като предателството, търсят пикантерии, а голямата заслуга и голямото дело не го виждат. Патриотизмът на Левски е ненадминат, именно той го прави идеал за младите хора. Всеотдайността към делото, мечтата му да види България като равноправен политически субект в Европа, да види благоденстваща управа – всичко това изисква много усилия и главното всеотдайност и саможертва. Това прави силно впечатление в личността на Левски и хората, разбира се, не могат да не се възхищават от неговия образ. Подобна всеотдайност и саможертва липсва в днешното поколение. Левски смайва с неговите качества, тъй като се различава много от широката маса. Нашите хора не се вълнуват много от общото благо.

Левски е всеотдаен, посветен изцяло на едно такова патриотично начинание, за което се изисква наистина характер, отдаденост, най-, най-хубавото, което може да притежава един човек. Затова хората го величаят и се прекланят пред неговата памет“.

Източник: БГНЕС

Свързани заглавия

142 години от гибелта на Апостола (книги за Васил Левски)

Книги от Константин Косев тук

Прочетете още

faximile_tom_I

„Васил Левски – живот, дела, извори. Т.2“ от Димитър Т. Страшимиров (анотация и откъс)

Сборникът на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски“ (с подзаглавие „Живот, дела, извори“) излиза за първи …