Начало / Любопитно / 142 години от гибелта на Апостола (книги за Васил Левски)

142 години от гибелта на Апостола (книги за Васил Левски)

Апостола на свободата винаги е привличал научното и общественото внимание. Книгите, посветени на живота и делото му са много. Въпреки това въпросителните около него остават. Оспорва се неговата рождена дата, датата на неговата кончина, мястото на гроба му, отношението му към религията, както и влиянията, които черпи. Предлагаме ви няколко издания, които разглеждат и се опитват да обяснят феномена, както и документални издания и известни художествени творби.

„Строителите на съвременна България. Неиздаван ръкопис“ от Симеон Радев
И Симеон Радев не остава равнодушен към живота и делото на Васил Левски. Ценни страници за Апостола са отделени в „Произходът на съвременна България” – първата книга от „Строителите”.

Васил Левски. Живот, дела, извори“ от Димитър Т. Страшимиров
Димитър Страшимиров (брат на писателя Антон Страшимиров) е един от най-добросъвестните и всеотдайни български историци, изследвали Българското възраждане.  Забележителният му труд „Васил Левски. Живот, дела, извори“ (1929) е база върху, която стъпва всеки, дръзнал да изследва живота на Апостола. Книгата му от дни отново е на българския пазар, след като до скоро бе библиофилска рядкост. В нея са представени най-интересните писма на Левски, писани до негови съмишленици и членове на революционни комитети след 1866 г. За корицата е използван портрет на Апостола, работен скоро след Освобождението от Георги Данчев, известен под името Георги Зографина. Книгата съдържа също сметки, бележки на Апостола, автобиографичен разказ в стихове, псевдонимни адреси, цикъл от песни и други интересни документи, сред които е и фототипното издание на джобното бележниче на Левски, разчетено и публикувано от съставителя през 1929 г.

Личният бележник /Тефтерчето/ на Васил Левски 1871-1872 – България и Влашко
За вашата колекция предлагаме и уникалното издание на бележника на Апостола. Изданието на ИК „Труд“ е факсимилно издание и разчетен текст и коментар на личното тефтерче на Апостола. В него е направен нов прочит на личния бележник, придружен с подробен археографски коментар. За първи път са разчетени над 120 думи – една част задраскани от Васил Левски, а друга част – неправилно тълкувани досега. Бележникът за първи път е представен самостоятелно факсимилно почти в автентичния му вид. Записките на Левски останали непокътнати след залавянето му, пришити към Самара на коня на съратника му Никола Цветков. По-късно Цветков ги предава на Захарий Стоянов и най-накрая те са предадени на Народната библиотека, където се пазят и до днес.

„Народе????“
В книгата е събрано документалното наследство на Васил Левски. Отново е отредено място на личните записки на Апостола от периода 1871-1872 г. Включени са и встъпителна студия от Ив. Гранитски, редове от биографията на Левски, речник на чужди и по-стари български думи и изрази, употребени в документите, история на това как е спасен архивът на Васил Левски, псевдоними на Васил Левски, и други материали. Томчето включва статии, анализиращи от различни гледни точки творчеството на българските класици. Изданието е насочено към ученици и студенти, както и към широката българска общественост.

 „Васил Левски” от Николай Генчев
Това е един от най-популярните трудове на големия учен и изследовател на българското Възраждане Николай Генчев. В него професорът разкрива още веднъж непреходното историческо значение на великия българин чрез неговите идеи, апостолско дръзновение и граждански подвиг. Първата част е написана на основата на стари проучвания на автора.
Във втората част, същинският принос на автора, се търси отговор на въпроса защо Левски е избран и канонизиран като герой и главен мъченик на българската история. Проследява се официалната литературно-публицистична оценка на неговото дело. Специално внимание се отделя на народното преклонение пред Апостола. Като фон са разгледани и ключови проблеми на българската история и народопсихология. –

Васил Левски и възкресението на българския народ”  от  Константин Косев
Аналитичен поглед на професионален историк върху дейността на Васил Левски. „Левски изпитва известни съмнения и терзания – дали, когато настъпи решителният миг на бунта, българите ще проявят достатъчно кураж, дързост, воля и издръжливост, за да понесат както подобава съдбовните изпитания? Може би тъкмо поради тези негови тревожни съмнения в тефтерчето му фигурира загадъчният въпрос – Народе ????.  Българският народ му отговори през април 1876 година по достоен начин, но за жалост Левски нямаше как да узнае отговора му и да види добрата сетнина от своето знаменито творение – Вътрешната революционна организация”, пише акад. Косев.

Предателите на Левски. Нови факти за 62-та фатални за Апостола дни“ от Росен Янков
Книгата описва и анализира премеждията на Васил Левски в последните месеци от живота му и особено в последните часове преди залавянето му на 27 декември 1872 г. 62 дни преди тази дата, на 26 октомври, е извършено първото предателство на Апостола, което е документирано черно на бяло. „Но той е предаван още десетки пъти – в ареста, пред съда и дори под бесилото му. Това е книга не само за предателите на Левски. Тя е и за предателските нагласи на хората. Моето изследване е различно от предишните с това, че съдържа нови факти. Всъщност книгата съдържа 3 нови изследвания, като едното от тях е на професионален профайлър на МВР, защото предателството все пак е престъпление, т.е има извършител. Това е може би най-добрият ни криминален психолог – казва се доц. Неделчо Стойчев, бил е директор на Института по психология на МВР“, твърди авторът Росен Янков.

Изследване за живота на Апостола прави и Галина Златарева в труда си „Васил Левски: заблуди и истини“. Авторката на историческия епос „Медальонът“ търси пътища към истинското познание на живота на Левски в своето изследване. „ Мислим си, че го познаваме. Мислим си, че всичко за него ни е известно. Не трябва ли да изчистим образа на Апостола както от калта, така и от прекомерната идеализация? Имаме нужда да се върнем към него като към човек, когото можем да следваме, с когото можем да се съизмерваме. Животът и делото му са пълни с достойнства, които няма да избледнеят, ако признаем, че е правел и грешки. Нужен ни е не идол – непогрешим и недостижим за нас, простосмъртните, а идеал за следване.
За да направим това, трябва да го изчистим от наслоенията, на измислиците и заблудите. Винаги сме имали нужда, имаме нужда и днес от истинския му образ, истинските му думи и дела“, пише авторката за труда си.

„Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски” от Николай Хайтов

Емблематичната книга на известния български писател, в която авторът на „Диви разкази“ настоява, че  Левски е препогребан в олтара на софийската църква „Света Петка Самарджийска”.

„Николай Хайтов и спорът за гроба на Васил Левски“ от Ивайло Христов
Делото на Хайтов е продължено от доц. Ивайло Христов. Той проследява историята на полемиката за гроба на Левски. „Дискусиите за местопогребването на Апостола са нужни и днес, защото паметта за Левски е нашето спасение от нравствения потоп на съвременния либерален капитализъм, избрал за идеал паричния свят, нехаещ и неуважаващ славата и достойнството на предците ни. В последна сметка проблемът с гроба на Апостола остава открит и тежи на съвестта ни. Все пак единственото нещо, което той е поискал за себе си, е: „Гробът да ми е в България и всякой да го знае“. Това негово предсмъртно желание често се премълчава или подминава, замъглявено с общи приказки от рода, че Левски е в нашите сърца, че откриването на гроба му е без значение и пр. нелепости“, казва за книгата си един от най-видните изследователи на творчеството на Хайтов.

„Масонската ложа и братството на Левски. Второ допълнено издание“ от Румен Василев
Историческо разследване, което показва Левски и неговата организация в нова светлина.

Безспорно, когато се пише за Левски, това, което звучи в сърцето на всеки българин са двете най-известни поеми за Апостола – „Обесването на Васил Левски“ на Христо Ботев и одата „Левски“ на Иван Вазов. Кой не знае вечните стихове:
„О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш?…“

Кой не е шепнал наум вечното:
„Манастирът тесен за мойта душа е.
Кога човек дойде тук да се покае,
трябва да забрави греховния мир,
да бяга съблазни и да търси мир…“ от „Епопея на забравените“.

Класическите разкази на Вазов за Апостола пък са включени в новото издание  Три разказа за Васил Левски“. В него са включени класическите произведения на Патриарха: „Из кривините“, „Апостолът в премеждие“ и „Чистият път“.

Няма как да се подмине и  „Левски“ от Яна Язова . Тя нарича този свой  роман „моята Библия“. Той е и главната причина тя да бъде убита, след което оригиналът е задигнат. Едва през 1987 г. романът излиза за пръв път, подготвен по оцеляла чернова, и се превръща в най-голямата литературна сензация у нас на XX век. Яна Язова представя Левски с пълнота и завършеност, с каквато са го усетили малцина от хората, които са го срещали приживе.

За малките читатели, които искат да се запознаят в детайли с живота на Апостола е „Моята първа книга за Васил Левски“ от Цанко Лалев. Това е илюстрирана биография, която ясно и увлекателно представя живота на най-великия българин. Публикувани са много снимки, рисунки и репродукции от картини на български художници. Включени са и интересни откъси от художествени произведения, посветени на Апостола.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на книжарници „Хеликон” за най-продавани книги (18 – 24 юли)

Художествена литература Аз преди теб от Джоджо Мойс След теб от Джоджо Мойс През онази …