Начало / Читатели / Ако спре токът, ще го има ли Емил Конрад?

Ако спре токът, ще го има ли Емил Конрад?

Людмила ЕЛЕНКОВА, „Радио Хеликон“

Светът се върна в детството си, невинността стана защитна обвивка на незнанието, развитието  на техниката превърна децата в двуизмерни същества. Те разсъждават в опозиции, мислят в категории, извадени сякаш от упътване на висококачествен уред.  Когато  изразяват емоция, свързана с любов или страх, тя е толкова крайна, че възрастните й реагират по същия начин. Защото са  неподготвени за това темпо, защото не предполагат, че играта е форма на живот, за тях всичко виртуално все още е „на ужким”, тоест то не съществува.

„Нещата, на които не ни учат в училище” е книгата, която  изненада България. В нея 25-годишният Емил Конрад разказва на език, използван в клуба и на улицата, прости истини. Дава себе си за пример. Създава матрица, уютна за децата. Те го познават от каналите за видеосподеляне и му вярват. Преди да го четат, дълго са го гледали. Видели са как един от всички се е осмелил да качи в интернет  тяхната реалност. Стъпка по стъпка, въпрос след въпрос, имитирайки дословно големия свят.

Ако спре токът, ще го има ли Емил Конрад? Отговорът засяга цялото ни общество забравило що е книга и вклинено в мониторите до степен на лудост. Както първобитните хора, опознаващи света чрез зрими образи, рисувани по скалите. Това са първите писмени паметници всъщност и добре че ги има. Но нека се проектираме малко по-нагоре, към духа, въображението, интерпретацията. Да не допускаме за чиста монета всичко, предадено от шамана на племето. Да предположим, че риалити шоуто се прави по сценарий, новините отразяват ежедневието  избирателно,  политиците  представят общности,  зависими от  интереса си. Приказките създават марки, с очакване да ги купите.

Затова, нека пътищата ни с чуждата гледна точка, с опита на другата възраст, се пресичат по-често.  Внушенията на Емил Конрад  са предназначени за деца, но трябва да бъдат прочетени  и от родителите.  Иначе все ще изпадат в инфантилно негодувание или възторг, когато се появи книга от типа „Нещата, на които не ни учат в училище”.

Свързани заглавия

Кой се страхува от Емил Конрад?

Как един блогър може да се превърне в писател

Емил Конрад пренареди седмичните класации на „Хеликон“ за часове

Истерията Емил Конрад завладя „Хеликон-България“

„Нещата, на които не ни учат в училище“ от Емил Конрад (анотация и откъс)

Емил Конрад: „Нещата, на които не ни учат в училище“ всъщност нямат нищо общо с училището

Емил Конрад промени часовете за среща с феновете си

Популярният влогър Емил Конрад ще представи книгата си с национално турне в „Хеликон“

„Нещата, на които не ни учат в училище“ тук

 

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …