Начало / Любопитно / Виното е за всички (7 книги за виното)

Виното е за всички (7 книги за виното)

„Виното е вечното доказателство, че Бог ни обича и иска да ни вижда щастливи.“

 Бенджамин Франклин

Любов и вино са две от вечните теми в литературата. В навечерието на деня на лозаря – 14 февруари,  lira.bg ви предлага 7 книги, за които си струва да се отдели време.

„Приключения по пътя на виното“ oт Кърмит Линч

„Връзката с виното не е като брака. Не е нужно да си винаги верен. Търсете нови неща, опитвайте нови вкусове“, казва Кърмит Линч. А той наистина знае за какво говори. Линч е търговец на вино и експерт по напитката на боговете. В книгата си той разкрива вълнуващите си преживелици из винарските изби на Франция. „…Ако вниквате в същността на всяко вино, което пиете, и го възприемате с отворено съзнание ви очаква магия…“, пише още авторът. С книгата си той ще ви поведе из лозята по Лоара, в Бордо, Лангдок, Прованс, Северна и Южна Рона и ще ви срази с ярките образи на френски винари, впечатляващи импресии от френската провинция и, разбира се, прекрасни описания на френските вина.

 „Виното е за всички“ от Вили Гълъбова

Авторката е винен експерт с международен опит и признание, един от учредителите на Българска винена академия. Тя е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция за вино в света – Institute of Masters of Wine и е първият, все още единствен, български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, UK. В досегашната си практика има проведени над 300 тренинга. Част е от постоянния дегустационен панел на сайта Divino; дегустирала е за сп. „Бакхус” и участва в месечните дегустации към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки „Винен индекс”.  „Имам огромен опит и почувствах, че имам толкова знания и емоции, които да споделя. Започнах да я пиша  за начинаещи, но си дадох сметка, че трябва да разкажа за лозето, сортовете, за колекционерските страсти, за съхраняването на виното. Ще бъде щастлива, ако с книгата съм полезна на всички – и  начинаещите, и опитните винари”, споделя Гълъбова.

„Всичко, което трябва да знаем за виното“ от Катрин Кол

Тази книга ще ви помогне да разбулите тайните на хубавите вина и да ви покаже, че в тяхното откриване и избиране няма нищо трудно и страшно. Без да ви залива със специални термини, авторката се е съсредоточила върху 10-те основни категории бели и червени вина. Тя ще ви запознае с 10-те основни стила във винопроизводството, както и с правилата за сервиране и пиене. С повече от 600 описани и препоръчани вина от всички категории и точки на света, тази задача вече няма да представлява никаква трудност за вас.

„Пътят към Бургундия“ от Рей Уокър

Как един американец осъществява мечтата си да прави вино в Бургундия. Без образование, без много опит, без много пари. Преодолява всички препятствия и наистина прави вино в Бургундия. Книгата свършва с първата му реколта, но това не е краят на историята му. То вече има собствена винарна Maison Ilan. Ако сте любопитни, от време на време пише и в блога си.

„Виненият гуру“ от Мишел Ролан

Мишел Ролан вече е доста добре познат в България, след като бе нает за консултант на наша изба. Пътешественик, ценител, дегустатор… Биографията му разкрива как едно момче  от малък град, което се превръща в най-търсеният енолог на света, разказва за приятелството му с култовия енолог Робърт Паркър и най-вече – разкрива тайната на големите реколти

През 60-те години на ХХ век Мишел Ролан застава в основата на сериозни промени във винарството и лозарството, а след това ги пренася в много страни по света: САЩ, Аржентина, Испания, Италия, Португалия, Мароко, Чили, Индия, Мексико, Южна Африка, Бразилия, България, Гърция, Канада, Хърватия, Израел, Армения, Турция, Швейцария, Китай. За него се твърди, че е в състояние да дегустира над 100 проби на ден и да формулира съветите си без да се колебае – без значение дали става дума за момента на гроздобера, отглеждането на лозята или изработването на самото вино. Дори и критиците му, които го обвиняват, че „униформизира“ вината, признават невероятния му талант да съчетава продукцията от различни лозови масиви, за да се получи идеалния купаж.

 „Разказите и съветите на Doctor Wine“ от Даниеле Чернили

Чернили, както и Ролан, също е добре познат вече в България от визитите и лекциите си у нас. Той има съвсем заслужената слава на един от най-големите винени автори в Италия. Репутацията му се дължи на дълги години практика като дегустатор и преподавател в курсове за сомелиери. Чернили е съосновател на престижния италиански гид  „Gambero Rosso“ и съучастник в създаването на „Slow Food“. Миналото му на учител по философия обяснява богатия език и дълбочината на наблюденията, а чувството за хумор прави написаното от него леко и забавно. В книгата си Даниеле представя над 250 италиански вина с кратка история и подробни дегустационни бележки.

Трилогията „Винена афера“, „Марсилска афера“, „Корсиканска афера“ от Питър Мейл

Винаги, когато става дума за комбинацията вино и романи, едно от първите имена, които изникват в главата е това на англичанина Питър Мейл. Нашумял с филмирания „Добра година“ (с Ръсел Кроу в главната роля), Мейл не спира да убеждава читателите си в своята пристрастеност към божествения елексир. Трилогията представя  героите Сам Левит – американски търсач на приключения със слабост към хубавата храна, хубавите жени и хубавото вино, красивата Елена, която Левит изкушава и привлича към сладострастните си занимания и френския милиардер Франсис Рьобул, запален винен колекционер, който определено разбира от напитката на боговете. Малко приключения, повече завладяващи описания на едни от най-добрите реколти и бутилки. Леко четиво за ценители!

Свързани заглавия:

10 книги за виното и любовта от Литературен клуб „Хеликон”

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Писател представя света на психоактивните растения

Майкъл Полан полага важни въпроси за дрогите This Is Your Mind On Plants, както се …