Начало / Любопитно / Виното е за всички (7 книги за виното)

Виното е за всички (7 книги за виното)

„Виното е вечното доказателство, че Бог ни обича и иска да ни вижда щастливи.“

 Бенджамин Франклин

Любов и вино са две от вечните теми в литературата. В навечерието на деня на лозаря – 14 февруари,  lira.bg ви предлага 7 книги, за които си струва да се отдели време.

„Приключения по пътя на виното“ oт Кърмит Линч

„Връзката с виното не е като брака. Не е нужно да си винаги верен. Търсете нови неща, опитвайте нови вкусове“, казва Кърмит Линч. А той наистина знае за какво говори. Линч е търговец на вино и експерт по напитката на боговете. В книгата си той разкрива вълнуващите си преживелици из винарските изби на Франция. „…Ако вниквате в същността на всяко вино, което пиете, и го възприемате с отворено съзнание ви очаква магия…“, пише още авторът. С книгата си той ще ви поведе из лозята по Лоара, в Бордо, Лангдок, Прованс, Северна и Южна Рона и ще ви срази с ярките образи на френски винари, впечатляващи импресии от френската провинция и, разбира се, прекрасни описания на френските вина.

 „Виното е за всички“ от Вили Гълъбова

Авторката е винен експерт с международен опит и признание, един от учредителите на Българска винена академия. Тя е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция за вино в света – Institute of Masters of Wine и е първият, все още единствен, български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, UK. В досегашната си практика има проведени над 300 тренинга. Част е от постоянния дегустационен панел на сайта Divino; дегустирала е за сп. „Бакхус” и участва в месечните дегустации към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки „Винен индекс”.  „Имам огромен опит и почувствах, че имам толкова знания и емоции, които да споделя. Започнах да я пиша  за начинаещи, но си дадох сметка, че трябва да разкажа за лозето, сортовете, за колекционерските страсти, за съхраняването на виното. Ще бъде щастлива, ако с книгата съм полезна на всички – и  начинаещите, и опитните винари”, споделя Гълъбова.

„Всичко, което трябва да знаем за виното“ от Катрин Кол

Тази книга ще ви помогне да разбулите тайните на хубавите вина и да ви покаже, че в тяхното откриване и избиране няма нищо трудно и страшно. Без да ви залива със специални термини, авторката се е съсредоточила върху 10-те основни категории бели и червени вина. Тя ще ви запознае с 10-те основни стила във винопроизводството, както и с правилата за сервиране и пиене. С повече от 600 описани и препоръчани вина от всички категории и точки на света, тази задача вече няма да представлява никаква трудност за вас.

„Пътят към Бургундия“ от Рей Уокър

Как един американец осъществява мечтата си да прави вино в Бургундия. Без образование, без много опит, без много пари. Преодолява всички препятствия и наистина прави вино в Бургундия. Книгата свършва с първата му реколта, но това не е краят на историята му. То вече има собствена винарна Maison Ilan. Ако сте любопитни, от време на време пише и в блога си.

„Виненият гуру“ от Мишел Ролан

Мишел Ролан вече е доста добре познат в България, след като бе нает за консултант на наша изба. Пътешественик, ценител, дегустатор… Биографията му разкрива как едно момче  от малък град, което се превръща в най-търсеният енолог на света, разказва за приятелството му с култовия енолог Робърт Паркър и най-вече – разкрива тайната на големите реколти

През 60-те години на ХХ век Мишел Ролан застава в основата на сериозни промени във винарството и лозарството, а след това ги пренася в много страни по света: САЩ, Аржентина, Испания, Италия, Португалия, Мароко, Чили, Индия, Мексико, Южна Африка, Бразилия, България, Гърция, Канада, Хърватия, Израел, Армения, Турция, Швейцария, Китай. За него се твърди, че е в състояние да дегустира над 100 проби на ден и да формулира съветите си без да се колебае – без значение дали става дума за момента на гроздобера, отглеждането на лозята или изработването на самото вино. Дори и критиците му, които го обвиняват, че „униформизира“ вината, признават невероятния му талант да съчетава продукцията от различни лозови масиви, за да се получи идеалния купаж.

 „Разказите и съветите на Doctor Wine“ от Даниеле Чернили

Чернили, както и Ролан, също е добре познат вече в България от визитите и лекциите си у нас. Той има съвсем заслужената слава на един от най-големите винени автори в Италия. Репутацията му се дължи на дълги години практика като дегустатор и преподавател в курсове за сомелиери. Чернили е съосновател на престижния италиански гид  „Gambero Rosso“ и съучастник в създаването на „Slow Food“. Миналото му на учител по философия обяснява богатия език и дълбочината на наблюденията, а чувството за хумор прави написаното от него леко и забавно. В книгата си Даниеле представя над 250 италиански вина с кратка история и подробни дегустационни бележки.

Трилогията „Винена афера“, „Марсилска афера“, „Корсиканска афера“ от Питър Мейл

Винаги, когато става дума за комбинацията вино и романи, едно от първите имена, които изникват в главата е това на англичанина Питър Мейл. Нашумял с филмирания „Добра година“ (с Ръсел Кроу в главната роля), Мейл не спира да убеждава читателите си в своята пристрастеност към божествения елексир. Трилогията представя  героите Сам Левит – американски търсач на приключения със слабост към хубавата храна, хубавите жени и хубавото вино, красивата Елена, която Левит изкушава и привлича към сладострастните си занимания и френския милиардер Франсис Рьобул, запален винен колекционер, който определено разбира от напитката на боговете. Малко приключения, повече завладяващи описания на едни от най-добрите реколти и бутилки. Леко четиво за ценители!

Свързани заглавия:

10 книги за виното и любовта от Литературен клуб „Хеликон”

 

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …