Начало / Критика / Кой се страхува от Емил Конрад?

Кой се страхува от Емил Конрад?

Иво СИРОМАХОВ

Онзи ден  се случи нещо, което не се е случвало в България през последните 30 години. Пред книжарница “Хеликон” на булевард “Руски” се изви опашка от няколкостотин души.

Хората чакаха, не за да си изтеглят спестяванията от някоя фалирала банка, а за да си купят книга. Книгата на Емил Конрад “Нещата, на които не ни учат в училище”.

Само за няколко часа Конрад се превърна във феномен на книжния пазар – от книгата му са продадени няколко хиляди екземпляра – тираж, недостижим за 99 процента от българските автори. Впечатляващ дебют!

До онзи ден не знаех нищо за този автор. Поинтересувах се кой е той и се оказа, че човекът е видеоблогър (влогър) и прави кратки филмчета по теми от ежедневието. В youtube има над 137 хиляди последователи. Все млади хора – на възраст от 12 до 18 години. Такива са и читателите му.

Успехът на книгата “Нещата, на които не ни учат в училище” е вън от всякакво съмнение. Данните от продажбите говорят красноречиво и дори най-мрачният хейтър не може да ги оспори. Всеки може да си мисли, че е голямата работа, но пазарът никога не лъже и безкомпромисно отсява мъртвото от живото.

Ала вместо този млад и очевидно перспективен автор да бъде поздравен за успеха му, той веднага беше нападнат от мърморковците, които живеят със самозаблудата, че са разбирачи и са наясно с литературата. Аргументите им бяха жалки:

–              “Емил Конрад не е писател” (титлата “писател”, доколкото разбрах, се присъжда само на лузъри, които са се напивали в точно определени кръчми)

–              “това не е литература” (а кое е? дайте пример за книга, с чийто автор не сте се напивали),

–              “книгата на Емил Конрад е комерсиално и пошло явление” (чели ли сте я или просто се дразните, че някой е успешен, а вие – не?)

–              и най-забележителното: “книгите трябва да възпитават” (бре, бре, кой ви го каза това? Другарката по литература през 1979 година, докато ви преподаваше “Овчарчето Калитко”?)

Подобни коментари издават дълбоко невежество и некомпетентност. Очевидно мрънкачите не познават съвременната литература и нямат ни най-малка представа какви неща се пишат и издават в Съединените Щати, Великобритания, Германия, Франция.

Познанията им за тийнейджърска литература се изчерпват с “Митко Палаузов” и “Синът на полка”.  В нея задължително трябва да има саможертва, назидание и скука.

И все пак – защо се чувствате обидени от успеха на Емил Конрад?

С какво този млад човек ви бръкна в здравето?

Какво ви пречи?

Ако сте по-добри от него – напишете и вие книга, излезте да се състезавате на свободния пазар, докажете се. Стига сте мрънкали само по форумите като недооценени моми.

Не разбрахте ли, че няма да постигнете нищо, докато не се научите да уважавате успеха, извоюван с талант и честен труд?

Както и да е. Не е нужно да припомням приказката за лисицата и гроздето.

Но едно е безспорно – заради Емил Конрад в книжарниците влязоха хиляди деца, които досега може би не са стъпвали в книжарница. Те научиха един ценен урок, който не се преподава в училище: че книгите могат да носят и удоволствие. И че не всичко в литературата се изчерпва с досадното “какво е искал да каже авторът”.

Аз Ви поздравявам за успеха, г-н Конрад. И хич да не Ви пука какво казват по адрес на книгата Ви хора, които дори не са я прочели.

Само глупаците си мислят, че техният критерий е по-верен от критерия на пазара.

Пазарът никога не греши.

Свързани заглавия

Как един блогър може да се превърне в писател

Емил Конрад пренареди седмичните класации на „Хеликон“ за часове

Истерията Емил Конрад завладя „Хеликон-България“

„Нещата, на които не ни учат в училище“ от Емил Конрад (анотация и откъс)

Емил Конрад: „Нещата, на които не ни учат в училище“ всъщност нямат нищо общо с училището

Емил Конрад промени часовете за среща с феновете си

Популярният влогър Емил Конрад ще представи книгата си с национално турне в „Хеликон“

„Нещата, на които не ни учат в училище“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

31 Коментари

  1. Точно така, много съм съгласна и аз !
    Браво на Емил Конрад, Браво и на Иво Сиромахов.

  2. Натали Роан

    Поздравления, господин Сиромахов! Като писател не струвате, но поне да скачате срещу „хейтъри Ви бива. Книгата на Емил Конрад си заслужава, за разлика от Вашите.

      • Много съм съгласен с Иво Сиромахов , първо това е толкова мазна статия все едно оня Конрад гея я е писал . Пълен мухльо и педал , небих го погледнах камоли да му прочета книгата.. Всичко е нагласено а статиската за продажбите можете да си я свиете на едно малко топче стигнете и го напъхайте в шибания си дебел мазен , потен , космат задник ! Подкрепям мненио на г-н Сиромахов .

    • Давид Наков

      Натали Роан, Вие май правите това, в което обвинявате Сиромахов, защото статията му е точно обратното на това, което твръдите.

  3. Много се радвам.

  4. „Перспективен автор“? Ти шегуваш ли се, бе, Сиромахов? Какъв „автор“ е този пикльо, който освен да си оправя веждите, не може нищо друго. Ама донякъде разбирам успеха му – щом книгите на Сиромахов се купуват, защо тези на един също толкова абсурден субект да не се…

  5. фен на иво сиромахов

    Господин сиромахов, аз съм на 16 и съм ви голям фен. Много оценявам вашите успехи и чувство за хумор.

  6. Мисля че книгата на Емил Конрад, ще накара учениците да влезнат в книжарница и да прочетят нещо което ги вълнува,така да се изразя. Тази книга е нещо много по-различно от Илиядата и Одисеята чиято е написана на библейско ниво и е труден жанр за учениците, и те се демотивират да четат :ДДД
    Тази книга ще трогне тийнеиджърите, защото вътре предполагам се разказва за неща който са съвсем близко до тяхното ежедневие, гледал съм видеата на Емил.

  7. Ей Сиромахов! Учениците който учат актьорство нито един от тях няма желание да ви гледа! ,а за книгите да не говорим!

  8. Хей, FAme, нека Конрад да издаде още една две книги и да видим дали не е перспективен;) Прегледах „Нещата, на които не ни учат в училище“ и твърдя, че е много добра. Колкото до уменията му…виждаме ги всички-монетаризират се добре.

  9. Харабияр

    Айде моля да не ми триете мненията като казвам ,че книгата на Емил ще е развлекателна за учениците!!!!!!

  10. Съгласен съм с това … хейтърите само стоят пред някакъв таблет/телефон/компютър и само обиждат хората които са постигнали нещо в живота а не като тях да се чувстват недооценени , така и Емо каза в книгата че е имало период в който и той се е чувствал така но е дошло време в което е оценен и щастлив с това което прави ! :) Надявам се хейтърите да осъзнават какво правят и да се опитат и те да постигнат нещо в живота .

  11. Валентина

    Пазарът не греши, така е, но не забравяйте и за личното мнение на хората. Когато една книга е купена, това не значи, че е добра или хубава. Просто читателите са проявили интерес към даденото четиво.
    Аз съм един от феновете на Емил и мога да оверя всекиго, че е добър във влогърството. Темите му са интересни и поучителни, въпреки че в последно време започват да се изтъркват. Убедена съм, че големият успех на книгата се дължи на факта, че Емо има много последователи, които го боготворят и едва ли не ще си купят всичко, което той предлага.
    Впечатляващо е, че има успех, но това не значи, че е добра. Особено щом се има предвид, че книгата не е цензурирана, а Емил има фенове, които са на по 9 – 10 години.
    Но все пак, това е само моето мнение.

  12. Валентин

    Морални ИМБИЦИЛИ престанете да критикувате като опозицията в парламента!
    Направете нещо в живота си или вземете един шмайзер и го насочете под брадичката си и ДЕЙСТВАЙТЕ СМЕЛО!

    Не съм фен на Емил, нито ще си купя книгата, но не седя като Вас пред компютъра да си изхвърлям негативната енергия като обиждам някого, негативната енергия НЕОСЪЗНАТИ лузари я изкарайте в двете 00!

    “Знай, че и това ще мине“

  13. Нека четат децата, нека пишат.

    Лошо не виждам.

    Т’ва момче го нападнахте все едно е написал не някаква поп литература/книжка, ами набирателен постер на ISIS.

    Ако не ви харесва книгата – окей. Всеки има право на свое мнение, ако ви кефи- относто супер, радвайте се, обаче ако не сте я чели и вече сте готови да я изгорите….е имало е едно време едни такива, които горели книги, които даже не са чели. Историята не ги помни с добро.

  14. ахасфер

    ,,И все пак – защо се чувствате обидени от успеха на Емил Конрад?

    С какво този млад човек ви бръкна в здравето?

    Какво ви пречи?“

    Лично аз не се чувствам обиден от успеха на това момче.
    Не ми е бръкнал в здравето и едва ли точно той може да ми бръкне там.
    Не ми пречи по никакъв начин.
    Иска да издава книга, нека издава.
    За всеки влак си има пътници, на неговия те са повече.
    Да е жив и здрав Емил Конрад!

  15. Е, аз мога да бъда майка на Емил по възраст. Снощи прочетох книжлето, което си е купила 13 годишната дъщеря на моя колежка. Адмирации за момчето, започвам да следя и видеата му. Хайде да видим кой има смелостта да излезе и да каже всичко това от живота ни, което той е направил на 90 страници. Ами аз го разбрах, може би защото съм преживяла всичко това. Дали тинейджърите ще го разберат, сега надали. Когато обаче станат на неговата възраст ще им светне лампичката. Браво.

  16. Хейтърка съм и аз явно

    Не сте ми критерий Вие :) Aз съм наясно на запад какви книги се издават и знам откъде Емо си е взел идеята да си издаде въпросната „книга“, защото да, това не е литература. Ако на Вас, г-н Сиромахов, възпитаник на любимата ми класическа гимназия, пример за литература са ви „нещата, които се издават на запад“, то много жалко и язък всички дипломи и награди. Много неща се превърнаха в машина за пари, ама литературата не трябва да е от тия неща. Особено когато бездарни 20-годишни се бият в гърдите и се превземат, че са писатели. Абсурд.

    • Не съм гледала досега видео клиповете на Емил Конрад, не съм чела и книгата, не знам почти нищо за него, но колко ли писатели са били определяни като „бездарни 20-годишни“, когато са издавали първата си книга, „биейки се в гърдите, че са писатели“. Съмнява ме момчето да се бие в гърдите, че е писател. Щом пише книга, значи има какво да каже. А от там нататък всеки може да си има мнение съгласен ли е с написаното или не.

  17. Сиромахов, никога не съм разбирала навика ти винаги да оспорваш всеобщите схващания, да вярно – повечето не струват, но в случая… Еми аз съм на 17, харесвам Емо като влогър, но като „писател“ още след първата натрапчива реклама го отписах. Надали Толстой си е рекламирал „Война и мир“ през нета, но въпреки това бие 90% от съвремениците ни, нали? Та мисълта ми е – ми като е толкова добра книгата, реклама не и трябва.
    И ти като си тръгнал да се радваш на Емил Конрад за успеха му в България, защо примерно не се сетиш да споменеш един Кристиян Малинов, чиято книга наскоро се издаде в САЩ?
    Ще ме извиниш за обръщението на „ти“, но аз „вие“-то си го пазя за заслужили особи. :)
    Чисто и просто Емил успя,защото преди това вече си беше набрал значителна аудитория, а в противен случай само щеше да сънува Егмонд да го издаде или някой да го знае… Също като Малинов, който не е получил и частица от вниманието, което отделихте на Конрад.
    П.С. Дано поне хвалбите не са напразни, защото все пак за същите пари мога да си купя билетче за Фики Стораро. :)

  18. Щъркел

    Хайде сега! Както всеки може да издаде книга, така всеки има право да си каже мнението за нея. Къде точно те боли, Сиромахов?! Трябва ли някой да се страхува, за да говори на глас?! И аз се радвам, че няколкостотин деца доброволно ще вземат в ръцете си книга. Но и аз мисля, че тази книга е пълна боза. Четох я вече. Хайде, наречи ме някак, задето си позволявам да мисля.

  19. Фламинго

    Защо ми триете коментара, нещо лошо ли имаше в него? Отделих от времето си, за да ви напиша, че както всеки може да издаде книга, така всеки има право да си каже мнението за нея. Това смущава ли ви? Добавих също, че се радвам за децата, които по този повод доброволно ще вземат в ръцете си книга. Това обижда ли ви? Споделих още, че вече имам книгата и я определям като пълна боза. Това причинява ли ви физическо или душевно страдание? Ще ви попитам отново: къде ви боли, г-н Сиромахов, и вас, г-н Леонидов? А също: трябва ли човек да се страхува, за да изрази мнението си на глас? Или просто ВАС това ви плаши? :-)

  20. Защо ми триете коментара, нещо лошо ли имаше в него? Отделих от времето си, за да ви напиша, че както всеки може да издаде книга, така всеки има право да си каже мнението за нея. Това смущава ли ви? Добавих също, че се радвам за децата, които по този повод доброволно ще вземат в ръцете си книга. Това обижда ли ви? Споделих още, че вече имам книгата и я определям като пълна боза. Това причинява ли ви физическо или душевно страдание? Ще ви попитам отново: къде ви боли, г-н Сиромахов, и вас, г-н Леонидов? А също: трябва ли човек да се страхува от някого, за да изрази мнението си за него на глас? Или просто ВАС това ви плаши?

  21. Вие некадърните писатели се подкрепяте. Пазарът никога не грешал, велика глупост. Криско, Ивана, Иво Сиромахов, Емил Конрад – явно пазарът греши. С малоумно население – така е. Вашите книги са от вида „книги, за хора, които по принцип не четат“. Мизерници некадърни.

  22. ахасфер

    Аз не съм чел книгата и не мога да дам мнение по нея.
    Може ли някой който е прочел книгата да каже какво му харесва или не му харесва в книгата?

    • хехехехе, много „хитър“ ход, да се правиш на незапознат, за да натриеш носа на тези, които коментират без да са я чрли, но забравяш, че глупостите на тоя „писател“ са в Youtube и всеки недорасляк гие гледал, а да не говорим за хора, които непрекъснато се натъкват на тяк в нета по знайни причини

  23. Всичко е вярно, но пазарът невинаги е най-точният критерий. Пауло Куелю например.

  24. БРАВО, ЕДИН МИСЛЕЩ С ГЛАВАТА СИ ЧОВЕК. Напълно Ви подкрепям

  25. Господин Сиромахов, поздравявам Ви! За пореден път доказахте уменията си да мислите и да си служите със словото. И книгите Ви са чудесни и нападките Ви – също!
    Що се отнася до Конрад – гледала съм едва няколко негови клипа, но много скоро, и то с голямо удоволствие, смятам да прочета книгата му. И всяка следваща – дай Боже да продължава да пише, България има нужда от повече такива млади хора.
    И до всички родители – радвайте се, че децата Ви четат нещо различно от „50 нюанса сиво“, или че изобщо нещо четат!
    Поздравления за Емил и дано все така да пълни книжарниците!