Начало / Свят / Писмо на Роалд Дал със съвети до ученик е открито след 35 години

Писмо на Роалд Дал със съвети до ученик е открито след 35 години

Писмо, в което Роалд Дал съветва ученик да избягва ненужните прилагателни, беше открито след 35 години, съобщи „Индипендънт“. То датира от 1980 г., когато 17-годишният по онова време Джей Уилямс поискал съвет от големия писател относно разказ, който подготвял за училищен проект. Уилямс получил рязък, но полезен отговор от Дал.

Авторът на „Чарли и шоколадовата фабрика“ и „Разкази с неочакван край“, изненадващо за Уилямс, прочел разказа и му отговорил. Дал го посъветвал да се отърве от ненужните прилагателни и да изучава класиците.

„Скъпи Джей,

Очакваш ужасно много от мен. Трябва да разбереш, че получавам адски много такива писма и не можеш да искаш да реша задачата ти вместо теб. Очевидно е каква роля играе краткия разказ в съвременната литература. Много важна. Чети американските класици като О’Хенри, Ръниън, Хоторн и По, както и английските.

Прочетох разказа ти. Не е лош, но трябва да спреш да използваш толкова прилагателни. Изучавай Хемингуей, особено ранното му творчество. Научи се да пишеш кратки изречения. Много по-добре е „Тя беше високо момиче с големи гърди“, отколкото „Тя беше високо момиче с оформени, забележителни и големи гърди“ или подобни глупости. Първият вариант казва всичко“, пише Дал.

Уилямс, който се занимава с журналистика през последните 30 години, признава, че е бил приземен от писателя. Той не очаквал да бъде критикуван, но пък научил важен урок. Уилямс открил писмото в стара кутия с кореспонденция на майка му. Публикувал снимка в „Тиутър“, която полчила голям отзвук, включително в профила в социалната мрежа на агенцията, която държи правата на Роалд Дал.

Свързани заглавия
Роалд Дал: Човек с добри мисли никога не може да бъде грозен

Супермаркет свали от продажба класика на Роалд Дал

Намериха загубена глава от „Чарли и шоколадовата фабрика“

11 интересни факта за Роалд Дал

Книги на Роалд Дал тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …