Начало / Свят / Писмо на Роалд Дал със съвети до ученик е открито след 35 години

Писмо на Роалд Дал със съвети до ученик е открито след 35 години

Писмо, в което Роалд Дал съветва ученик да избягва ненужните прилагателни, беше открито след 35 години, съобщи „Индипендънт“. То датира от 1980 г., когато 17-годишният по онова време Джей Уилямс поискал съвет от големия писател относно разказ, който подготвял за училищен проект. Уилямс получил рязък, но полезен отговор от Дал.

Авторът на „Чарли и шоколадовата фабрика“ и „Разкази с неочакван край“, изненадващо за Уилямс, прочел разказа и му отговорил. Дал го посъветвал да се отърве от ненужните прилагателни и да изучава класиците.

„Скъпи Джей,

Очакваш ужасно много от мен. Трябва да разбереш, че получавам адски много такива писма и не можеш да искаш да реша задачата ти вместо теб. Очевидно е каква роля играе краткия разказ в съвременната литература. Много важна. Чети американските класици като О’Хенри, Ръниън, Хоторн и По, както и английските.

Прочетох разказа ти. Не е лош, но трябва да спреш да използваш толкова прилагателни. Изучавай Хемингуей, особено ранното му творчество. Научи се да пишеш кратки изречения. Много по-добре е „Тя беше високо момиче с големи гърди“, отколкото „Тя беше високо момиче с оформени, забележителни и големи гърди“ или подобни глупости. Първият вариант казва всичко“, пише Дал.

Уилямс, който се занимава с журналистика през последните 30 години, признава, че е бил приземен от писателя. Той не очаквал да бъде критикуван, но пък научил важен урок. Уилямс открил писмото в стара кутия с кореспонденция на майка му. Публикувал снимка в „Тиутър“, която полчила голям отзвук, включително в профила в социалната мрежа на агенцията, която държи правата на Роалд Дал.

Свързани заглавия
Роалд Дал: Човек с добри мисли никога не може да бъде грозен

Супермаркет свали от продажба класика на Роалд Дал

Намериха загубена глава от „Чарли и шоколадовата фабрика“

11 интересни факта за Роалд Дал

Книги на Роалд Дал тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …