Начало / Критика / Какви книги да НЕ подаряваме за Коледа

Какви книги да НЕ подаряваме за Коледа

Иво СИРОМАХОВ

Идва Коледа и повечето от нас си задават ужасяващия въпрос “Какво да подаря на хората, които обичам?” В България традицията повелява на мъж да се подаряват пяна за бръснене и чорапи, а на жена – някакво парфюмче (или чорапогащник, ако става въпрос за баба ти).

Това са много разочароващи подаръци. Чорапи един мъж може и сам да си купи, а какъв е намекът, когато подаряваш парфюм? Че любимата ти намирисва?

Какво тогава да подарим на близките си за Коледа? Ще ви кажа – подарете им книга. Освен в случай че са неграмотни. А ако са неграмотни – подарете им книжка за оцветяване.

Има обаче книги, които са напълно неподходящи за коледен подарък.

Готварски книги

Някои хора казват, че няма вредни книги. Не е вярно. Ако се злоупотреби с готварската литература, тя води до затлъстяване, завишени нива на холестерола, високо кръвно налягане и дори най-ужасното: проблеми в секса.

Освен това да подариш готварска книга си е невъзпитан намек. С този жест казваш: сготви ми! То е като да подариш тенджера или тиган.

Книги за отслабване

Да, чувал съм, че диетите на Дюкан са чудодейни и могат да превърнат всяка пухкава женица в ослепителен фотомодел, но да подариш такава книга си е направо обида. И води след себе си неизбежния скандал: ти за дебела ли ме намираш?

Книги със съвети за бързо забогатяване

Миналата Коледа един мой познат получи от приятелката си книгата “Мисли и забогатявай или как да печелим пари” от Наполеон Хил. Да оставим настрана факта, че от тази книга със сигурност е забогатял само авторът й. Но моят познат беше страшно възмутен. “Какво се опитва да ми каже тя? Че съм беден ли?. И какво означава “мисли и забогатявай”?  Иска да ми каже, че не мисля, така ли?”

В крайна сметка, месец след злополучния подарък двамата се разделиха. Неподходящата литература съсипа връзката им.

В момента приятелят ми чете книгата “Искам ново гадже” от Луис Ренисън.

Книги със съвети за секса

Кобилкина безспорно е гуру за жените с повехнал сексуален живот. Но как да подариш на любимата си жена книга, в която посланието е: ами размърдай се малко в леглото, бъди страстна тигрица, стига вече с тая скука!… Неудобно е някакси.

Луксозното издание на “Камасутра” може наистина да разнообрази любовните ви нощи, но пък носи рискове от навехвания, сецвания, разтежения и т.н.

Конспиративна литература

Напоследък изключително популярни са книгите, които разкриват на читателя Тайните на Световния Заговор и как всички ние сме в капана на Масоните, Илюминатите, Тамплиерите и, разбира се, Извънземните. В този капан сме най-вече ние, българите, защото на всеки конспиратор е ясно, че всички тия тъмни сили са създадени с целта да прецакат клета майка България.

Такива книги са приятни за обсъждане на маса, но не са подходящи за подарък. Защото представете си, че любимият човек, на когото сте ги купили, се окаже таен Масон, Илюминат, Таплиер или Извънземен. Ако му подарите такава книга, той ще реши, че сте разкрили тайната му. И ще се наложи да ви убие, за да не го изобличите.

Езотерична литература

Тези книги ни учат, че е добре да си отворим чакрите, да открием енергийните си центрове и да общуваме по-често с Кораба-Майка. Но едва ли това е най-доброто занимание по време на коледните празници. По-добре e да си останете вкъщи и да обърнете внимание на близките си.

Книги-песнопойки

Българинът е весел човек и обича да яде, да пие и да пее (най-вече да яде). Но да подарите песнопойка на човек, с когото ще празнувате Коледа, е като да подарите картечница на луд. Представете си грозното му грачене през тихата и свята нощ! Не, в никакъв случай не подарявайте песнопойка. По-добре му вземете пяна за бръснене и чорапи.

Свързани заглавия

Да четеш живота на другите

Книги от Сиромахов тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

3 Коментари

  1. Ох, доста глупава статия, чак дразнещо тъпа. „Мисли и забогатявай“ си е класика в жанра, и ако познаваш човека на който я подаряваш едва ли той би си помислили горепосочените измислици. За Кама Сутра доводите са детскоградински. Това с Кораба Майка спокойно може да обиди половината български народ. Изобщо не ми казвайте че някой е взел пари да напише тази тъпня!

    • Ами Сиромахов е намерил е начин да рекламира собствените си произведения.

    • Аз аз като му видях физиономията в началото реших, че е един от примерите за автори, чиито книги да не купуваме! 😀