Начало / Свят / Непубликувана творба на Реймънд Чандлър беше открита в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон

Непубликувана творба на Реймънд Чандлър беше открита в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон

Непубликувана досега творба на Реймънд Чандлър беше открита в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, съобщи „Гардиън“. Става въпрос за либрето от 48 страници на комедийната опера „The Princess and the Pedlar“. Текстът е регистриран като произведение, защитено от закона за авторското и сродните му права през 1917 г., но така и не бива публикувано.

То е открито в библиотеката през март от писателката Ким Купър, малко след като тя публикува дебютния си роман „The Kept Girl“, в който е включен фиктивен образ на Чандлър. Тя отбелязва, че либретото напълно отхвърля разпространената версия, че американският класик се отказва от желанието си да бъде писател чак до 1931 г., когато е уволнен от петролната компания, в която е заемал висок пост, заради алкохолизъм, отсъствие от работа и афери с жени от персонала.

Сибил Дейвис, която познавала Чандлър като дете заради връзката му с нейната майка, получила творбата през 1958 г. като подарък. Един от многото, които писателят подарява на нея и брат й Винсънт. Тя забравила съвсем за либретото, но го намерила преди 5 години и го дарила на университета „UCLA“. Впоследствие от там то е попаднало в Конгресната библиотека.

Ким Купър и нейният съпруг, местни историци в Лос Анджелис, започнали подготовка за реализирането на операта. Те се разбрали с актьора Пол Санд, носител на „Тони“, и китариста Скип Хелър, които да им помогнат за продукцията на произведението. От агенцията, която държи авторските права на Реймънд Чандлър обаче, не им позволяват да осъществят проекта си.

„Това е много ранна творба и не представя добре репертоара на Чандлър. Да, предизвиква любопитство, но нищо повече“, казва говорителят на агенцията Ед Виктор.

Купър и съпругът й са разочаровани и озадачени от решението. Те стартираха уебсайт, посветен на „The Princess and the Pedlar“ – goblinwine.com.

Свързани заглавия
Домът на Реймънд Чандлър в Лондон стана част от английското културно наследство

Реймънд Чандлър: Няма лошо уиски. Просто някои са по-добри от други

Реймънд Чандлър и Боб Кейн ще бъдат почетени на Алеята на славата

Франк Макшейн за Реймънд Чандлър: Той накара думите да танцуват, а читателите да следват техните стъпки

Книгите на Чандлър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4bd0da65d1

Предизборен поздрав към нас от Константинос Кавафис и Стефан Гечев

Константинос Кавафис В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат …