Начало / Свят / Непубликувана творба на Реймънд Чандлър беше открита в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон

Непубликувана творба на Реймънд Чандлър беше открита в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон

Непубликувана досега творба на Реймънд Чандлър беше открита в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, съобщи „Гардиън“. Става въпрос за либрето от 48 страници на комедийната опера „The Princess and the Pedlar“. Текстът е регистриран като произведение, защитено от закона за авторското и сродните му права през 1917 г., но така и не бива публикувано.

То е открито в библиотеката през март от писателката Ким Купър, малко след като тя публикува дебютния си роман „The Kept Girl“, в който е включен фиктивен образ на Чандлър. Тя отбелязва, че либретото напълно отхвърля разпространената версия, че американският класик се отказва от желанието си да бъде писател чак до 1931 г., когато е уволнен от петролната компания, в която е заемал висок пост, заради алкохолизъм, отсъствие от работа и афери с жени от персонала.

Сибил Дейвис, която познавала Чандлър като дете заради връзката му с нейната майка, получила творбата през 1958 г. като подарък. Един от многото, които писателят подарява на нея и брат й Винсънт. Тя забравила съвсем за либретото, но го намерила преди 5 години и го дарила на университета „UCLA“. Впоследствие от там то е попаднало в Конгресната библиотека.

Ким Купър и нейният съпруг, местни историци в Лос Анджелис, започнали подготовка за реализирането на операта. Те се разбрали с актьора Пол Санд, носител на „Тони“, и китариста Скип Хелър, които да им помогнат за продукцията на произведението. От агенцията, която държи авторските права на Реймънд Чандлър обаче, не им позволяват да осъществят проекта си.

„Това е много ранна творба и не представя добре репертоара на Чандлър. Да, предизвиква любопитство, но нищо повече“, казва говорителят на агенцията Ед Виктор.

Купър и съпругът й са разочаровани и озадачени от решението. Те стартираха уебсайт, посветен на „The Princess and the Pedlar“ – goblinwine.com.

Свързани заглавия
Домът на Реймънд Чандлър в Лондон стана част от английското културно наследство

Реймънд Чандлър: Няма лошо уиски. Просто някои са по-добри от други

Реймънд Чандлър и Боб Кейн ще бъдат почетени на Алеята на славата

Франк Макшейн за Реймънд Чандлър: Той накара думите да танцуват, а читателите да следват техните стъпки

Книгите на Чандлър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …