Начало / Свят / Домът на Реймънд Чандлър в Лондон стана част от английското културно наследство

Домът на Реймънд Чандлър в Лондон стана част от английското културно наследство

Домът в Лондон, където е живял Реймънд Чандлър, стана част от английското културно наследство, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. На къщата на улица „Оукланд“, район Ъпър Норууд, беше поставен специалния син знак, който маркира домове на значими личности, живели в Англия.

Американският класик не се задържа за дълго никъде. Често е живял и в хотели. Във въпросната викторианска вила обаче се задържа най-много – от 1900 до 1905 г. По това време той учи в „Dulwich College“. Неговият биограф, Том Уилямс, коментира:

„Чандлър изглежда като човек от Калифорния отвсякъде, но е роден в Чикаго, а образованието си получава в Лондон. В „Dulwich“ се научава на 2 много важни неща. Там чете много класики, което го предпазва от това да се вземе прекалено на сериозно като писател. Затова изказът му е много по-добър от този на неговите съвременници. Освен това научава кода на кавалера, който е основен за героя Филип Марлоу.“

Чандлър отива в английската столица заедно с майка си, която е ирландка, след като баща му изоставя семейството. Негов чичо поема разходите по тяхното настаняване и училищните такси, но отказва да финансира посещаването на университет. Чандлър се изявява неуспешно като журналист и поет, след като по време на Голямата депресия губи работата си в нефтена компания. През 1939 г. публикува „Големият сън“ и намира истинското си признание.

Така домът на Чандлър в Лондон вече има характерния син знак, който имат и домовете в английската столица на сър Артър Конан Дойл, Агата Кристи и Чарлс Дикенс.

Свързани заглавия
Реймънд Чандлър: Няма лошо уиски. Просто някои са по-добри от други

Реймънд Чандлър и Боб Кейн ще бъдат почетени на Алеята на славата

Франк Макшейн за Реймънд Чандлър: Той накара думите да танцуват, а читателите да следват техните стъпки

Книгите на Чандлър тук

Фото: english-heritage.org.uk

Прочетете още

437141669_832549375584898_3767116634349715227_n

Брюксел отваря врати за българските книги

Гостуват любими наши автори Фестивалът е шести подред, като организатор е Българската културна асоциация в …