Начало / Свят / Урсула Ле Гуин с приз от Националните награди на книги в САЩ

Урсула Ле Гуин с приз от Националните награди на книги в САЩ

Станаха ясни тазгодишните победители на Националните награди на книги в САЩ, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Церемонията по награждаването се проведе снощи в изискания ресторант в Манхатън „Cipriani“. Урсула Ле Гуин беше наградена за цялостен принос към американската писменост.

85-годишната писателка, която е сред най-важните автори в жанровете научна фантастика и фентъзи, произнесе вдъхновяваща реч. Тя заяви, че посвещава отличието на всички потиснати писатели. Ле Гуин защити тезата си, че литературата е изкуство, а не стока. Авторката на сагата „Землемория“ похвали и издателството „Hachette“ за неподчинението на „Амазон“.

В категорията за художествена проза наградата получи Фил Клей за признатия си военен роман „Redeployment“. Клей заяви, че писането било единственото нещо, което му помогнало да запази здравия си разум, след като се върнал от Ирак.

Луиз Глък триумфира в категорията за поезия с „Faithful and Virtuous Night“, а в тази за нехудожествена проза беше отличен Евън Оснос за произведението му „Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth and Faith in the New China“. Джаклин Уудсън пък получи наградата в категорията за младежка литература за нейния роман „Brown Girl Dreaming“.

Свързани заглавия
В кухнята на писателите: Улсула Легуин среща Майкъл Кънингам
Урсула Легуин ще получи медал за цялостен принос към американската писменост
Националните награди на книгите в САЩ бяха раздадени

Книги от Урсула Ле Гуин тук и тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …