Начало / Свят / Националните награди на книгите в САЩ бяха раздадени

Националните награди на книгите в САЩ бяха раздадени

Националните награди на книгите в САЩ бяха раздадени, съобщи „Лос Анджелис таймс”. Церемонията се проведе късно снощи. Всеки победител получава по 10 000 долара и бронзова скулптура. Финалистите получават по 1 000 долара и медал.

Джеймс Макбрайд беше отличен в категорията за художествена проза. Той беше награден за романа си „The Good Lord Bird”. Произведението представлява сатира на американското общество преди Гражданската война. Той изненадващо беше избран пред имена като Джордж Сондърс и Томас Пинчън, които бяха считани за фаворити.

Джордж Пакър пък спечели в категорията за нехудожествена проза. Пакър получи наградата за творбата си „The Unwinding: An Inner History of the New America”. Тя е хроника на животите на действителни личности, станали свидетели на упадъка на американската икономика през последните 35 години.

В категорията за поезия, приза получи Мери Сибист за своя сборник „Incarnadine: Poems”. В тази за литература, предназначена за млади читатели, триумфира Синтия Кадохата с „The Thing About Luck”. 82-годишният Е. Л. Доктороу пък беше награден с медал за цялостен принос към американската писменост.

Тони Морисън, носителка на Нобелова награда, беше също на събитието. Тя връчи на Мая Анджелоу Литературната награда за изключителни заслуги към американската литературна общност.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …