Начало / Свят / Урсула Легуин ще получи медал за цялостен принос към американската писменост

Урсула Легуин ще получи медал за цялостен принос към американската писменост

Писателката Урсула Легуин ще получи медал за цялостен принос към американската писменост, съобщи mediabistro.com. Тя ще бъде наградена на церемонията по раздаването на Националните награди на книги в САЩ на 19 ноември тази година. Отличието ще й бъде връчено от друг автор – Нийл Геймън.

Харолд Огенбраум, изпълнителен директор на фондацията „The National Book Foundation“, заяви:

„Урсула Легуин въздейства на поколения читатели и писатели както в САЩ, така и навсякъде по света. Тя ни показва вече много години, че доброто писане заличава границата между висока и популярна художествена проза. Нейното влияние ще продължи да се усеща десетилетия напред.“

„National Book Awards Medal for Distinguished Contribution to American Letters“ съществува от 1988 г. Легуин ще присъедини към престижен списък с имена като Тони Морисън, Е. Л. Доктороу, Джон Ашбъри, Елмор Ленард, Норман Мейлър, Том Улф и др.

Урсула Легуин (или Ле Гуин) е американска писателка, родена през 1929 г. Пише главно научна фантастика и фентъзи, като е считана за една от най-добрите в тези жанрове. Печелила е приз от Националните награди на книги в САЩ, 5 пъти „Хюго”, 6 пъти „Небюла” и рекордните 19 „Локус”. Творчеството на Легуин се отличава не само с отлично писане, но и със социална насоченост. Най-известните й книги са от поредицата „Землемория“.

Свързани заглавия
10-те най-велики писателки в жанр научна фантастика

Книги от Урсула Легуин тук и тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …