На фокус
Начало / Критика / Маргарет Атууд: Никога един писател не може сам да оцени ръкописа си

Маргарет Атууд: Никога един писател не може сам да оцени ръкописа си

Маргарет Атууд е канадска писателка, една от най-влиятелните съвременни авторки на научна фантастика. Известна е с книги като „Одисеята на Пенелопа”, „Слепият убиец” и „Наричаха я Грейс”, „The Handmaid’s Tale“ и др. Само преди дни тя навърши 75 години и по този повод разговаря с представител на сайта flavorwire.com. В интервюто Атууд даде няколко съвета за писатели. Ето ги и тях:

За художествените измислици: Сюжетите в романите са измислени, но са такива неща, които се случват, могат да се случат и биха се случили. Авторът на художествена проза носи отговорност да бъде правдоподобен. С други думи, работата му е да ви казва лъжи, в които бихте повярвали.

За вдъхновението: Аз никога не сядам на бюрото, започвайки да се чудя за какво да пиша. Аз винаги имам идеи и за мен колебанието е в избора за коя да се хвана. Един писател трябва да умее да преценява рисковете, когато избира тематика за своята творба.

За искането на помощ: Никога един писател не може сам да оцени ръкописа си, защото той е зад сцената, той го е написал и няма как да бъде обективен. Ако сте автор, дайте ръкописа на някой близък приятел, за да го прочете, преди да го изпратите на своите издатели. Този приятел не бива да е човек, с когото имате романтични взаимоотношения, освен ако не искате да се разделите с него.

За улавянето на музата: Когато ме връхлети идея, си я записвам на първото нещо, което видя – салфетки, страници на вестници, дори менюта в ресторанти. Първо структурирам историята, но винаги се налага да правя много промени. Понякога пиша на компютър, а понякога – на ръка.

За мястото, на което пише: Нямам определено място, на което да пиша. Кабинетът ми е пълен с книги и има 2 бюра. На едното има компютър, който не е свързан с интернет, а на другото, такъв, който е свързан. Единият е за работа, можете да се сетите за кой става въпрос.

За процеса на писане: Не пиша всеки ден. Но един автор трябва да работи. Чакането на перфектния момент няма да те отведе никъде.

За бъдещето на книгите: Разказването на истории никога няма да изчезне. То е в нашето ДНК.

Свързани заглавия

Излезе сборник с разкази от Маргарет Атууд

Заравят следващата книга на Маргарет Атууд за 100 години

Дарън Аронофски ще адаптира на малкия екран трилогия на Маргарет Атууд

Писателката Маргарет Атууд представи своя собствена бира

Най-важните антиутопии

Маргарет Атууд: Ние сме историите, които разказваме

Маргарет Атууд и Джойс Карол Оутс почетоха Дорис Лесинг

Книги от Маргарет Атууд тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …