Начало / Читатели / „Игра и забава” от Джеймс Солтър (ревю)

„Игра и забава” от Джеймс Солтър (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

„Игра и забава” е зашеметяващ с изключително пестеливия си и образен език. Все едно е хайку, а не роман, който далеч да надхвърля формата на тристишие.

„Заспал ленив град. Котки. Бледо небе. Празно утринно небе, оттекло се, чисто. Сумрачни лъкатушещи улички.”

Въздух, в който можеш да се къпеш. Пронизително изсвирва локомотив. Токчета по тротоара. Първите птици. Не мога да заспя.”

Именно това придава бавния и лежерен ритъм на книгата, която трябва да се чете тихо и търпеливо.

Защото това е една любовна история, която е на границата между реалността и фикцията; между движението и статичността; между любовта и секса; между чувствената първичност и сдържаната еротичност; между приютяването и бягството; между живота и смъртта.

Този, който ни я разказва, го прави внимателно и безшумно. Сякаш не съществува, но тайно наблюдава и измисля една плътска любов, за да я обезсмърти и преживее, макар и да е чужда.

Действието се развива през 60-те години на XX в. във Франция. Обикновеното момиче Ан-Мари и американецът Филип Дийн се срещат случайно. В едно заведение. С всяка следваща страница тонът на книгата става все по-интимен и възбуждащ. Те двамата обикалят живописни градчета, отсядат в местни ресторанти и хотели, за да маркират всяко едно място със сладостта и невъздържаността на любовната  игра. Сексуалните сцени се сменят с описание на красивата френска провинция, която е основен фон на случващото се.

Атмосферата е автентична. Романтична.

Защото всичко е старо, изоставено, лишено от лъскавост. Има място за тишина, небе, слънце и прекрасна природа – онова, което липсва в големия град.

Разказвачът преследва във въображението си Ан-Мари и Дийн, измисляйки детайлно моментите между тях.  Бунтарят Филип се опитва да избяга от все по-задушаващата го и все по-омагьосваща сила на голото тяло на Ан-Мари. А тя иска да задържи до себе си изплъзващия ѝ се любовник.

Надбягване, което ги оставя без дъх от непрестанната нужда един от друг.

„И разбира се, често става дума за смелост” – казва Солтър в едно свое интервю.

А това е книга за липсата на смелост да се влюбиш и за липсата на смелост да надскочиш плътското и да се гмурнеш в дебрите на любовта.

Защото няма нищо за губене – смъртта чака винаги в края на пътя. А понякога те среща и в средата, ако се опиташ да избягаш.

Свързани заглавия

„Игра и забава“ от Джеймс Солтър (анотация)

Джеймс Солтър: „Игра и забава” е нещо като пътеводител на идеала, на живота такъв, какъвто би могъл да бъде

„Игра и забава“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …