На фокус
Начало / България / Георги Марков се завърна в България – с паметник

Георги Марков се завърна в България – с паметник

Елена БОЙЧИНОВА

С 25-годишно забавяне паметникът на писателя, публицист и дисидент Георги Марков най-после е факт. Двуметровата монументална скулптура е дело на Данко Данков и е издигната на площад „Журналист“ в столицата  по повод 85-годишнината от рождението му. На церемонията присъства и съпругата на автора на „Задочни репортажи от България“ – Анабел Маркова. От САЩ за събитието пък дойде един от най-близките приятели на писателя –  д-р Георги Лазаров, който осигури средствата за издигането на паметника. Идеята бе на Инициативния комитет „Памет за Георги Марков“, чийто почетен председател е президентът д-р Желю Желев, а председател – писателят дисидент Димитър Бочев.  Епископ Константин пък отслужи водосвет – както го прави вече 33 години.

Със сълзи на очи Анабел Маркова си спомни за копнежа на своя съпруг да се върне в България. Марков споделил пред нея, че дори обмислял как може да дойде в България така че никой да не разбере, че е тук просто за 24 часа. Той казвал, че ако е тук за тези 24 часа би посетил родителите си и ще се отбие в Клуба на писателите. Дори е бил сигурен какво ще си поръча – сарми от зеле. „Джорджи се върна в България, но не за 24 часа“, сподели пред препълнения площад  тя.

Георги Марков събра на едно място и много български писатели. Алек Попов и Георги Господинов отдадоха почет на колегата си, заедно с Джони Пенков, Михаил Вешим и баща му Георги Мишев.

 „Здравейте, граждани!“ – с този поздрав  Мишев, който бе един от приятелите на писателя, се обърна към събралите се около паметника и побърза да запита: „Помните ли това обръщение отпреди четвърт век, когато се стичахме по площадите по тънкия лед на страха?“

“Закъснението говори за една много печална истина – българинът винаги е страдал от недостиг на чувство за историчност. Истината за нас самите винаги е идвала от чужбина – било от “Свободна Европа”, било от чужди медии, било от български писатели, творили в чужбина”, добави друг писател – Димитър Бочев.

Творчеството на Георги Марков трябва да се изучава в училище, както се изучава творчеството на Ботев, за да не забравяме и така да ни сполети за трети път робство и тирания каза още д-р Лазаров.

Трима президенти – Желю Желев,  Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, откриха елегантната скулптура.

„За мен е чест да присъствам на откриването на този закъснял във времето, но не и в смисъла си паметник. С него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Днес, когато отбелязваме 25 години от началото на демократичните промени, можем да се обърнем към неговото духовно наследство, завещано в паметните му думи – единственият критерий за свобода, който историята е утвърдила до ден-днешен, са правата или свободите, на които се радва отделният обикновен човек. Свободните общества и държави са свободни само дотолкова, доколкото са осигурили свободата за своите отделни, обикновени граждани. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство. Чрез своята ярка гражданска позиция Георги Марков ни показа всъщност какво е истинско родолюбие, какво е дълг към отечеството“, каза Плевнелиев.

Официалната церемония бе почетена и от столичния кмет Йорданка Фандъкова, заместника й Тодор Чобанов и куп бивши и настоящи политици.

Фото: Елена Бойчинова

Свързани заглавия

Утре се открива паметникът на Георги Марков

В София ще има паметник на Георги Марков

А ако някой беше дръзнал да поиска от Москва документите за убийството на Георги Марков

„Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ беше представен в София

Открит е агент „Пикадили” – убиецът на Георги Марков

Да си спомним за Георги Марков – „Скитник”-ът

Петър Стоянов: Сценаристите на прехода във всеки един момент контролираха нещата

34 години от убийството на Георги Марков

„Задочни репортажи от България Т. 1″ от Георги Марков тук

„Задочни репортажи от България Т. 2″ от Георги Марков тук

Книги от Георги Марков тук

Книги за Георги Марков:
„Екзекуторът“ от Стефан Кисьов
„Двойният живот на агент „Пикадили“ от Христо Христов
„Убийте „Скитник“: Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков“ от Христо Христов

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

2 Коментари

  1. Доживяхме!

  2. Филолог

    Как не ги беше срам политиците да се кипрят до паметника, построен с пари на емигрант! Та те нямат никаква заслуга, за да са най-отпред! А тримата президенти не си мръднаха пръста да накарат подчиненото си разузнаване да предаде досието на убиеца на Георги Марков в комисията по досиетата! Не го дадоха и на англичаните. Лицемери!