Начало / Класации / Топ 10 на недочетените книги

Топ 10 на недочетените книги

Всеки запален читател има книги, които не успява да дотече докрай – било заради изчерпване на интереса към темата или сюжета, било по някаква друга причина. Британският „Телеграф“ представи класацията до момента на най-популярните книги, които най-често остават недочетени.  Тя се базира на т.нар. индекс на „Хокинг“. Припомняме ви, че индексът е създаден от професора по математика в университета в Усконсин Джордан Елънбърг и се базира върху данни, дошли от електронните четци „Киндъл“. 

1. „Hard Choices“ от Хилъри Клинтън

Това е втората книга на съпругата на бившия президент на САЩ Бил Клинтън – Хилари, след публикуваната през 2003 г. „Преживяна история“. Книгата излезе това лято и веднага стигна до № 1 в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. В нея бившата първа дама разказва за политическия си живот през 2009 г. до 2013 г.  Според индекса на „Хоукинг“ едва 1,9 % от купилите книгата стигат края й.

2. „Capital“ от Томас Пикети 

Френският икономист Томас Пикети се фокусира в произведението си върху неравенството по отношение на богатства и приходи между САЩ и Европа от XVIII век досега. Книгата стигна тази година до върха на класацията на „Ню Йорк Таймс“, но все още едва 2,4% от читателите й са я прочели.

3. „Infinite Jest“ от Дейвид Фостър Уолъс

През 2005 г. книгата бе включена от сп. Тайм“ в списъка на 100-те най-добри англоезични творби, публикувани след 1923 г. Този факт обаче не повлия никак на читателите, като само 6,4% от купилите я са я прочели.

4. „Кратка история на времето“ от Стивън Хокинг

Книгата се появява за пръв път на пазара през 1988 г. и за 20 години от нея са продадени над 10 млн. копия. Интелектът на автора й и теориите му обаче затрудняват голяма част от читателите и едва 6,6% са стигнали до последната страница.

5. „Мисленето“ от Даниел Канеман

През 2002 г. Даниел Канеман печели Нобелова награда за икономика заедно с екип от изследователи. През 2011 г. на пазара се появява трудът му „Мисленето“ и веднага оглавява списъка за най-влиятелни книги на сп. „Форин Полиси“. В нея той обобщава всичките си изследвания, анализи и теории от последните десетилетия, но въпреки това само 6,8 % от читателите му прочитат сборника.

6. „Реши се. Жените, работата и волята за лидерство“ от Шерил Сандбърг

Оперативният директор на „Фейсбук“ публикува бестселъра си през 2013 г., а наскоро книгата се появи и на българския пазар. С произведението си тя насърчава жените да преследват амбициите и мечтите си. Според индекса на „Хоукинг“ 12,3% от читателите са го прочели до края.

7. „Flash Boys“ от Майкъл Луис

Книгата се превръща в бестселър на американския пазар. Луис изследва възхода на търговията в страната. Само 21,75 от купилите я обаче са проявили воля да дочетат книгата.

8. „Петдесет нюанса сиво“ от Е Л Джеймс

Еротичната поредица на домакинята от Лондон я превърна в звезда на книжния пазар. От излизането си до момента историята на Анастейша и Крисчън е сред бестселърите в цял свят. И въпреки това 29,9% от читателите й не са прочели книгите докрая.

9. „Великият Гетсби“ от Френсис Скот Фитцджералд

Публикуваният преди 89 години и превърнал се в класика за американската литература роман е с индекс 28,3.

 10. „Възпламеняване Кн. 2 от поредицата „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс

Книгата излиза през 2009 г. като втора част от прочутата дисутопична трилогия. 43.3 % от купилите я са я прочели цялата.

–-

„Щиглецът“ на Дона Тарт, който би трябвало да излезе на български до края на година, е прочетен от кора до кора от 98,5%.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Иво Сиромахов: Копнежът по робството е плашещ

Блестящ политически театър, в който още живеем Това е „Бай „Тошо“ – новата книга на …