Начало / България / Открит е агент „Пикадили” – убиецът на Георги Марков

Открит е агент „Пикадили” – убиецът на Георги Марков

Тридесет и пет години след убийството на писателя Георги Марков главният заподозрян, бивш агент на ДС, днес работи като търговец на антики в Австрия, отбелязва „Фокус”, позовавайки се на  британския вестник “Дейли Мейл”.

Георги Марков е прободен с чадър, който вкарва в тялото му сачма с отрова, докато пресича моста Ватерло. Той умира три дни по-късно и почти 35 години мистерия обгръща местонахождението на неговия убиец.

Сега, главният заподозрян е издирен във Велс – малък австрийски град, където работи като търговец на антики. Франческо Гулино (66) е работел за българските служби под кодовото име „Пикадили”.

В българските досиета той е посочен като единствения български агент в Лондон, когато тайните служби на режима, с помощта на КГБ, ликвидират Марков. В деня след убийството Гулино заминава от Лондон за Рим.

В интервю за германски филм Гулино признава, че „може би” е бил в Лондон по времето на убийството на Марков, но отрича да е замесен. Той отказва и да каже дали е бил шпионин, въпреки огромните доказателства в българските архиви, коментирайки само, че има „хиляди резултати в търсачката „Гугъл”, че е той”.

През 1993 г. той е разпитван шест часа от британски и датски детективи. Признава, че е бил шпионин, но подчертава невинността си по случая „Марков”.
След уникален съдебен процес, който журналистът Христо Христов води срещу Националната разузнавателна служба и спечелен от него, той получава достъп до архивни документи, държани затворени при всички политически мнозинства след промените в България и написа книгата „Двойният живот на агент „Пикадили“.

„Двойният живот на агент „Пикадили“ тук

Свързани заглавия
„Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ беше представен в София
Да си спомним за Георги Марков – „Скитник”-ът
34 години от убийството на Георги Марков

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …