Начало / Критика / Карлос Руис Сафон: Технологичната революция превръща хората в услужливи клиенти

Карлос Руис Сафон: Технологичната революция превръща хората в услужливи клиенти

Испанският писател Карлос Руис Сафон заяви, че технологичната революция превръща хората в услужливи клиенти, а не в граждани. Той говори пред „Индипендънт“ по повод предстоящото публикуване на английски език на творбата му „The Watcher in the Shadow“. Сафон предупреди, че в наши дни създателите на изкуство трябва да работят по-упорито от всякога, за да привлекат вниманието на публиката.

Ето какво каза още авторът на международните бестселъри „Сянката на вятъра“ и „Играта на ангела“:

„Моята визия за бъдещето силно ме смущава. Виждам бъдеще, в което единственана причина, заради която хората се редят на опашка, е да си купят „iPhone“. Технологичната революция разделя обществото на малка група, наречена елит, и огромна маса, която е нищо друго освен услужливи клиенти. Те са непретенциозни, не търсят качеството и се задоволяват с малко. Това наистина ме притеснява. Всеки в бизнеса със създаване на истории, музика и изобщо нещо красиво трябва да бъде по-усърден и по-упорит от всякога, за да разпали въображението на хората.“

Карлос Руис Сафон е роден през 1964 г. в Барселона. Неговите творби са публикувани в 45 страни и са преведени на над 30 езика, включително български. Това го прави най-успешният съвременен испански писател. Българският читател го познава от „Сянката на вятъра”, „Играта на ангела”, „Марина” и др. Творчеството на Сафон е комбинация от готически мотиви, фентъзи и магически реализъм.

Свързани заглавия
Задава се нов хит на Карлос Руис Сафон
Излиза и „Среднощният дворец“ на Карлос Руис Сафон

Карлос Руис Сафон: Би било грешно да експлоатирам или да се прехвърля в друг жанр
Карлос Руис Сафон: Мадрид е мъж, а Барселона – жена
„Принцът на мъглата” от Сафон вече на английски
Между класациите и доброто писане

Книги от Карлос Руис Сафон тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …