Начало / Интервюта / Карлос Руис Сафон: Би било грешно да експлоатирам или да се прехвърля в друг жанр

Карлос Руис Сафон: Би било грешно да експлоатирам или да се прехвърля в друг жанр

На родния книжен пазар е „Затворникът на Рая” – новата книга на Карлос Руис Сафон.  Предлагаме ви разговора между испанския писател и журналиста Андрю Стивънс, публикуван на сайта smh.com.au .
–––––––––
 „Виждам цялата мистерия в Барселона  – тунели, арки, невероятна геометрия. Това е стар град, където можеш да усетиш тежестта на историята. Не можеш да излезеш навън и да не го забележиш. Лос Анджелис – мястото, където живея – няма такава атмосфера. Излизаш, караш колата си и имаш чувството, че всичко е сложено предната вечер”, казва писателят.

Сафон е работил като сценарист в Холивуд, но не се е наслаждавал на работата си. Може би това е причината до момента да не се е съгласил супер успешни творби като „Сянката на вятъра” и „Играта на ангела” да бъдат филмирани. „Книгата е за книга, за четене, писане, литература, разказване. Разбирам адаптирането и т.н., смесване на изкуства, тези неща са ми ясни. Но защо книгата да не си остане просто книга?”

Сафон е изключителен почитател на литературата на ХІХ век – Чарлс Дикенс, Виктор Юго, Александър Дюма, както и руските автори от това време. „През ХХ век литературата изоставя разказването. Започва да използва по-агресивни форми. На моменти се питаш какво всъщност трябва да постигне един роман. Нали разказва история?”
Фермин Ромеро де Торес от „Сянката на вятъра” е главен персонаж в „Затворникът на Рая”. Авторът коментира: „Той е много тъжен герой, защото се опитва да бъде по-добър човек, отколкото е. Останалите около него правят точно обратното. В тази книга, образно казано „дълбая надълбоко в заешката дупка”, изваждам ключови герои и елементи от предишните ми книги. Който прочете, ще разбере за какво става въпрос”.

Както винаги, съспенсът и изненадващите обрати са гарантирани. „Може да си мислите, че разбирате накъде отиват нещата, но ще настъпят промени, които не могат да бъдат предсказани”, допълва Сафон.

А дали писателят има намерение да се пробва и в друг жанр в бъдещето? Той отговаря: „Би било грешно да експлоатирам или да се прехвърля в друг жанр”. И е прав. В крайна сметка, в неговото творчество се комбинират исторически мотиви, черен трилър, любовна история и фентъзи.

Фото: ИК „Изток-Запад“

Книги на Сафон тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …