Начало / Свят / Карлос Руис Сафон: Мадрид е мъж, а Барселона – жена

Карлос Руис Сафон: Мадрид е мъж, а Барселона – жена

Нов роман от Карлос Руис Сафон вече е на англоезичния книжен пазар, съобщи британският „Индипендънт”. „Затворникът от рая” е продължение на бестселърите на испанския писател „Сянката на вятъра” и „Играта на ангела”, които са преведени и на български. Действието отново се развива в една мистична Барселона. Годината е 1957 г., а интригата този път ще се върти около мистериозен купувач на „Граф Монте Кристо”.

Сафон е известен с неподражаемите си описания на Барселона. „Историята винаги се натрапва в Барселона”, коментира авторът. „Аз виждам градовете като организми, като живи същества. За мен Мадрид е мъж, а Барселона – жена. Един от най-великите каталунски поети – Жоан Марагал, веднъж нарече Барселона велика магьосница. Има нещо магическо в този мрак и тази свръхестественост, която обгражда града и примамва хората”.

Често книгите на Сафон са свързани по един или друг начин с режима на генерал Франко. Писателят коментира: „Режимът на Франко е интересен, защото е единствената фашистка диктатура, която оцелява в Европа. Той е бил безмилостен. Човек, заинтересован единствено от власт, а не идеолог. Умрял е в леглото си. Колко диктатори презХХ век са умирали в леглото си? Повечето са свършвали в апокалиптични сцени на ужас”.

Макар да пише за Барселона, авторът живее от 1993 г. в Лос Анджелис. „Не съм националист каталунец, нито националист испанец. Аз съм себе си. Моята страна е литературата”.
Карлос Руис Сафон е роден през 1964 г. в Барселона. Неговите творби са публикувани в 45 страни и са преведени на над 30 езика. Това го прави най-успешният съвременен испански автор. Българският читател го познава от „Сянката на вятъра”, „Играта на ангела” и „Марина”.

Свързани заглавия
„Затворникът от рая” на Карлос Руис Сафон се превежда на английски
„Принцът на мъглата” от Сафон вече на английски

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …