Начало / Свят / Заравят следващата книга на Маргарет Атууд за 100 години

Заравят следващата книга на Маргарет Атууд за 100 години

Следващата книга на носителката на наградата „Букър“ Маргарет Атууд ще бъде заровена за следващите 100 години, обяви  „Гардиън“. Писателката ще бъде първият дарител за проекта „Библиотека на бъдещето“, която събира творби, които да не излязат на бял свят до 2114 г. 

Инициативата е на шотландската художничка Кейт Петерсън.

„Мисля, че този проект ще предостави безкрайна свобода за някои писатели. Те ще могат да напишат каквото си поискат“, сподели тя за вестника.

Проектът ще включва всяка година един автор, който да предостави своя творба за „заравяне“. За целта вече е осигурена гора с 1000 гори край норвежката столица Осло, където ще се поставят произведенията. През 2114 година дърветата ще бъдат изсечени, а книгите ще бъдат извадени и публикувани.

„Идеята ми напомня за спомените за детството, когато имахме навика да заравяме разни малки споменчета в градината и да се надяваме, че след години някой ще ги изрови и ще им се възхищава. Сигурно през 2114 г. ще трябва да се ползват услугите на палеоантрополог, който да преведе текстовете, защото езикът ще бъде много променен“, коментира пък Атууд.

Свързани заглавия
Най-важните антиутопии

Маргарет Атууд: Ние сме историите, които разказваме

Маргарет Атууд и Джойс Карол Оутс почетоха Дорис Лесинг

Книги от Маргарет Атууд тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

229985_b

Легендарната поредица „101 отбивки” се завръща с нов хит

Месеци след последния локдаун, журналистът и пътешественик Иван Михалев ни повежда по нови 101 маршрута …