Начало / Свят / Борис Акунин напуска Русия заради Путин

Борис Акунин напуска Русия заради Путин

Борис Акунин – един от известните и влиятелни руски писатели , заяви в интервю за „Ехото на Москва“, че възнамерява да живее в чужбина. Авторът на бестселъровата поредица за Ераст Фандорин  е непримирим критик на управлението на президента Путин.

 „Нямам допирна точка с путинска Русия, всичко в нея ми е чуждо. И вече ми е много тежко да се намирам в нея в период на общо затъмнение на разсъдъка. Нямам намерение, естествено, да емигрирам, но ще започна да прекарвам повечето време в чужбина. На трезвия не му е уютно в един дом с пияни. От време на време ще се прибирам – да видя не се ли вижда краят на запоя“, заяви Акунин.

Борис Акунин е литературният псевдоним на писателя, преводач и литературовед Григорий Шалвович Чхартишвили. Роден е в Тбилиси през 1956 г. Завършва японска филология в Московския университет. Работи като преводач от японски и английски, превежда произведения на Юкио Мишима, Кенджи Маруяма, Кобо Абе, Малкълм Бредбъри, Питър Устинов и други. Пише литературно-критически статии и монографията „Писателят и самоубийството” (1999). Заместник-главен редактор на сп. „Иностранная литература” (до 2000 г.), главен редактор на 20-томната „Антология на японската литература”, председател на управителния съвет на мегапроекта „Пушкинска библиотека”. През 1998 г. започва да публикува историко-криминалните си повести от серията за приключенията на Ераст Фандорин. Следват поредиците „Приключенията на сестра Пелагия” и „Приключенията на магистъра”. Критиката нарича произведенията му „масова литература за интелектуалци” и „интелектуални бестселъри”. Наред със занимателния сюжет, книгите на Акунин радват почитателите си със стил, заимстван от класиците на руската литература от XIX век, с алюзии и цитати от класически произведения на световната литература, в това число и криминалната. През 2000 г.  е обявен за писател на годината в Русия; получава наградата „Антибукър” за романа си „Коронация”. Номиниран е за местния „Букър“ през 2000 г. и за наградата на Асоциацията на британските писатели на криминални романи „Златни и сребърни ками” през 2003 г. за „Азазел”. Тиражите на книгите му в Русия надхвърлят 10 милиона екземпляра. Произведенията му са преведени на български, английски, немски, френски, италиански, японски и други езици. По творби на Акунин са създадени филмите „Азазел“, „Турски гамбит“, чието действие се развива в България през Руско-турската война (1877-1878), и „Статски съветник“.

Свързани заглавия

Борис Акунин: Владимир Путин вече няма избор

Акунин: Докато в Русия има политически затворници, не мога да бъда с Путин в една стая

Борис Акунин за случая с „Пуси райът“: Чувствам отвращение

Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Книги от Борис Акунин тук

Книги за Путин тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …