Начало / Свят / Борис Акунин напуска Русия заради Путин

Борис Акунин напуска Русия заради Путин

Борис Акунин – един от известните и влиятелни руски писатели , заяви в интервю за „Ехото на Москва“, че възнамерява да живее в чужбина. Авторът на бестселъровата поредица за Ераст Фандорин  е непримирим критик на управлението на президента Путин.

 „Нямам допирна точка с путинска Русия, всичко в нея ми е чуждо. И вече ми е много тежко да се намирам в нея в период на общо затъмнение на разсъдъка. Нямам намерение, естествено, да емигрирам, но ще започна да прекарвам повечето време в чужбина. На трезвия не му е уютно в един дом с пияни. От време на време ще се прибирам – да видя не се ли вижда краят на запоя“, заяви Акунин.

Борис Акунин е литературният псевдоним на писателя, преводач и литературовед Григорий Шалвович Чхартишвили. Роден е в Тбилиси през 1956 г. Завършва японска филология в Московския университет. Работи като преводач от японски и английски, превежда произведения на Юкио Мишима, Кенджи Маруяма, Кобо Абе, Малкълм Бредбъри, Питър Устинов и други. Пише литературно-критически статии и монографията „Писателят и самоубийството” (1999). Заместник-главен редактор на сп. „Иностранная литература” (до 2000 г.), главен редактор на 20-томната „Антология на японската литература”, председател на управителния съвет на мегапроекта „Пушкинска библиотека”. През 1998 г. започва да публикува историко-криминалните си повести от серията за приключенията на Ераст Фандорин. Следват поредиците „Приключенията на сестра Пелагия” и „Приключенията на магистъра”. Критиката нарича произведенията му „масова литература за интелектуалци” и „интелектуални бестселъри”. Наред със занимателния сюжет, книгите на Акунин радват почитателите си със стил, заимстван от класиците на руската литература от XIX век, с алюзии и цитати от класически произведения на световната литература, в това число и криминалната. През 2000 г.  е обявен за писател на годината в Русия; получава наградата „Антибукър” за романа си „Коронация”. Номиниран е за местния „Букър“ през 2000 г. и за наградата на Асоциацията на британските писатели на криминални романи „Златни и сребърни ками” през 2003 г. за „Азазел”. Тиражите на книгите му в Русия надхвърлят 10 милиона екземпляра. Произведенията му са преведени на български, английски, немски, френски, италиански, японски и други езици. По творби на Акунин са създадени филмите „Азазел“, „Турски гамбит“, чието действие се развива в България през Руско-турската война (1877-1878), и „Статски съветник“.

Свързани заглавия

Борис Акунин: Владимир Путин вече няма избор

Акунин: Докато в Русия има политически затворници, не мога да бъда с Путин в една стая

Борис Акунин за случая с „Пуси райът“: Чувствам отвращение

Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Книги от Борис Акунин тук

Книги за Путин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

316040904_607027907862773_6229729608995136183_n

Всички весели причини нещата да се объркат в една книга

Законите на Мърфи до днес са източник на усмивка Едуард Мърфи бил навремето аерокосмически инженер, …