Начало / Свят / Борис Акунин за случая с „Пуси райът“: Чувствам отвращение

Борис Акунин за случая с „Пуси райът“: Чувствам отвращение

Известният руски писател Борис Акунин не остана безразличен към случая „Пуси райът”, който беше отразен във всички водещи световни медии.
На 21 февруари тази година момичетата от феминистичната рок група с качулки, китари и озвучаване, изтанцуваха и изпяха „пънк молитва“ в катедралата „Христос Спасител” в Москва, призовавайки Дева Мария да изгони президента Путин. „Пуси райът“ коленичиха няколко пъти и се прекръстиха пред иконостаса, а мелодията на молитвата напомняше религиозен псалм. През март момичетата бяха арестувани. Патриарх Кирил определи действията им като светотатство. Говорителят на патриаршията Всеволод Чаплин заяви, че младите жени са извършили престъпление, по-лошо от убийство и трябва да бъдат наказани.
Трите подсъдими заявиха, че са искали да разобличат „тайното споразумение между църквата и държавата“ в Русия. Те твърдят, че пърформансът им пред олтара на храма „Христос Спасител“ е политически протест, защитен от конституцията.
Вчера, 17 август, 22-годишната Надежда Толоконникова, 30-годишната Екатерина Самуцевич и 24-годишната Мария Альохина бяха осъдени на три години затвор.

Ето и гражданската позиция на Акунин, който е един от непримиримите противници на Путин и неговия режим:
„Чувствам отвращение, защото сервилността на нашите правораздавателна и съдебна системи , отново показаха робска готовност да изпълнят волята на шефовете си, въпреки закона и здравия разум. Би било много интересно да се види дали реакцията на властите би била също толкова жестока, ако „хулиганите” бяха изпели песен в подкрепа на Путин, а не срещу него.
И аз чувствам недоумение заради нерационалното поведение на Руската православна църква. Тя не казва нищо за смирение и прошка – за лявата и дясната буза. Изглежда, че патриархът, следвайки стъпките на Путин, е взел решение църквата да не участва във всяка борба за морално влияние върху т.нар. „напреднала” част от обществото. Не само има конфликт, възникнал между Патриаршията и светското общество, но може да наблюдаваме и разцепление на самата Църква”.

Свързани заглавия
Писателската „разходка” в Москва завърши без ексцесии
Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин
Акунин написа първия си сериозен роман

Книги от Акунин тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …