Начало / Свят / Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Руски писатели от опозицията призоваха към оригинална демонстрация срещу Владимир Путин в неделя, като поканиха желаещите да се включат на разходка в Москва между паметниците на две от големите имена в руската литература – Александър Пушкин и Александър Грибоедов, предаде Франс прес.

„Тъй като вече изглежда е забранено човек да се разхожда по булевардите и из парковете на Москва, група отчаяни граждани, съставена главно от писатели, реши да се поразходи между паметника на Пушкин и този на Грибоедов“, писа в блога си писателят Борис Акунин, автор на криминални романи.

Откакто полицията грубо смаза опозиционна демонстрация на 6 май, стотици опоненти на президента Владимир Путин организират всекидневно събирания на различни места в столицата – в центъра, по булеварди или в паркове. Те не носят табели, не скандират лозунги и единствено се разхождат или разговарят на малки групи. Това не спира полицията да ги разгонва грубо. От неделя стотици участници в такива събирания бяха задържани за проверка.

„Целта на операцията ни е да разберем дали е възможно за московчани да се разхождат свободно в града си, или им е нужно специално разрешение“, уточнява иронично Акунин. Людмила Улицкая, Лев Рубинщайн, Дмитрий Биков и Виктор Шендерович призоваха към участие в тази разходка.

От парламентарните избори през декември, които бяха спечелени от управляващата партия и са смятани от опозицията за фалшифицирани, Владимир Путин е изправен пред безпрецедентно протестно движение, отбелязва АФП.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …