Начало / Свят / Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Аурели Филипети – министър на културата на Франция, обвини „Амазон“, че застрашава разнородността в литературата, съобщи thebookseller.com. Тя обяви действията на онлайн търговската компания за „недопустими“ и изрази подкрепа към 900-те писатели, участвали в кампания срещу организацията на Джеф Безос в „Ню Йорк Таймс“.

„Случващото се (спорът на „Амазон“ с издателството „Hachette“ – бел. ред.) е нов етап от практиките на „Амазон“, които унищожават конкуренцията. Техните действия застрашават разнообразието в литературата. Не всички от 900-те писатели са публикувани от „Hachette“, те просто защитават общия си интерес. Що се отнася до мен, аз защитавам цялата екосистема на книгите, не само един играч в нея“, сподели Филипети.

Още през май Филипети атакува „Амазон“, заявявайки, че те изнудват издателите и призова Европейската комисия да се намеси.

Аурели Филипети е френска писателка и политик от италиански произход, родена през 1973 г. Тя е министър на културата във Франция в кабинета на Жан-Марк Еро от 2012 г. Публикувала е 2 романа – „Les Derniers Jours de la Classe ouvrière“ и „Un homme dans la poche“. Членува в Социалистическата партия във Франция. Изявявала се е и като драматург.

Свързани заглавия
Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …