Начало / Свят / Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Аурели Филипети – министър на културата на Франция, обвини „Амазон“, че застрашава разнородността в литературата, съобщи thebookseller.com. Тя обяви действията на онлайн търговската компания за „недопустими“ и изрази подкрепа към 900-те писатели, участвали в кампания срещу организацията на Джеф Безос в „Ню Йорк Таймс“.

„Случващото се (спорът на „Амазон“ с издателството „Hachette“ – бел. ред.) е нов етап от практиките на „Амазон“, които унищожават конкуренцията. Техните действия застрашават разнообразието в литературата. Не всички от 900-те писатели са публикувани от „Hachette“, те просто защитават общия си интерес. Що се отнася до мен, аз защитавам цялата екосистема на книгите, не само един играч в нея“, сподели Филипети.

Още през май Филипети атакува „Амазон“, заявявайки, че те изнудват издателите и призова Европейската комисия да се намеси.

Аурели Филипети е френска писателка и политик от италиански произход, родена през 1973 г. Тя е министър на културата във Франция в кабинета на Жан-Марк Еро от 2012 г. Публикувала е 2 романа – „Les Derniers Jours de la Classe ouvrière“ и „Un homme dans la poche“. Членува в Социалистическата партия във Франция. Изявявала се е и като драматург.

Свързани заглавия
Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …