Начало / Свят / Как и къде четат известните и богатите (І част)

Как и къде четат известните и богатите (І част)

Един от най-посещаваните световни сайтове за книги bookriot.com направи изненадващо проучване – как и къде в домовете си четат богатите и известните. Сайтът пусна снимки от домовете на звезди като Карл Лагерфелд, Нийл Геймън, Даян Кийтън и други, на чиито библиотеки може да завиди и най-богатата книжарница.

Ето ги и тях:

Една от най-известните и богати лични библиотеки е тази на германския дизайнер Карл Лагерфелд. Той има над 300 000 заглавия в дома си в центъра на Париж. Специална вита алуминиева стълба позволява достъпа до най-високите рафтове. Тази библиотека е доказателство за страстта на Лагерфелд към книгите и обяснява и скорошна негова хрумка – да направи и парфюм с мирис на книги.

––––––––––––––––––––-

Актрисата Даян Кийтън, която стана известна с ролите си на жената до Майкъл Корлеоне (в ролята е Ал Пачино) във филмите по „Кръстникът“ на Марио Пузо, също признава, че е запален колекционер на книги и читател. Това определено личи и по библиотеката й в Бевърли Хилс.

––––––––––––––––––––-

Освен, че пише книги, Уди Алън очевидно и чете много. Библиотеката му, която е видимо е старомодна, предлага особено удобна атмосфера за четене. Със сигурност на челна позиция в нея са любимите му книги – „Спасителят в ръжта“ на Дж.Д. Селинджър, „Really the Blues“ от Мез Мезров и Бърнард Уолф, „The World“ от СиДжей Перелман, „Epitaph of a Small Winner“ на Мачадо де Асис и биографията на Елиа Казан от Ричард Шикел. В нея обаче могат да се намерят и задължителните „Възпитание на чувствата“ и „Мидълмарч“.

––––––––––––––––––––-

Може би очаквате в дома на Кийт Ричардс да има повече удобства за свирене, от колкото за четене. Но китаристът на „Ролинг Стоунс“, който наскоро разби пазара с биографията си “Life”, разполага с наистина великолепна библиотека. В нея има наистина всичко – от енциклопедии, през исторически книги като „Александър I”, „Изкуството на Персия“,  „Аз, Едгар Хувър“, „Inside The KGB“, „Чарлз I“ и „Мерилин“ на Норман Мейлър до трилъри като „The League Of Night And Fog“ на Дейвид Морел, класиката на Херман Мелвил „Моби Дик“, заглавия на Кен Фолет, всичко на Ърнест Хемингуей, Чалрз Дикенс и Жул Верн, както и биографии на музканти като Чък Бери. Място има и за много албуми на художници като Шагал, Дали, Пикасо, Миро и Матис, примери с мексиканско изкуство и албуми за архитектура.

––––––––––––––––––––-

Нийл Геймън също има завидна колекция от книги. Неговата библиотека подкрепя думите му от скорошна негова лекция за „Reading Agency”, в която казва: „Библиотеките са важни. Приемам, че четенето за удоволствие е една от най-важните ни дейности. Наше задължение е да си представяме и фантазираме. Да, аз съм писател и изкарвам прехраната си с писане на книги. Затова, може би, можете да кажете, че съм пристрастен и имам интерес да казвам това. Но аз съм много повече читател…“

––––––––––––––––––––-

Със солидна колекция от правни и философски четива пък може да се похвали Стинг.  Затова не е учудващо, че една от най-популярните му песни е: „Книгата на моя живот“, в която пее: „Има приказки за добрата съдба, които не са планирани/ Има глави за Господ, които не разбирам/ има обещания за рай и ад, но аз съм прокълнат и не мога да ги видя/ Въпреки, че страниците са номерирани/ Аз не мога да видя на къде водят/ А краят е мистерия, която никой не може да прочете/ В книгата на моя живот…“

––––––––––––––––––––-

Сигурно очаквате в дома на прочутата готвачка Джулия Чайлд да намерите предимно кухненско обзавеждане. Високата американка, прочула се с майсторството си по отношение на френската кухня, обаче впечатлява с богата библиотека в дома си в Кеймбридж, Масачузетс. В нея, естествено, преобладават книги с готварски рецепти от цялото земно кълбо, ценни издания на стотици години, изпъстрени с бележките на Чайлд на ръка.

––––––––––––––––––––-

Култовият режисьор Джордж Лукас също разполага с огромен запас от книги в ранчото си, носещо името Скайуокър (от популярния му герой Люк Скайуокър). В своята биография Лукас признава, че е запален читател и колекционер на литература и изкуство, повлияно от научната фантастика. Самият той е силно повлиян от творчеството на майсторите в жанра. „Като дете поглъщах всичко, което ми попаднеше от научната фантастика. Но не ме впечатляваха толкова технологиите в творчеството на майстори като Айзък Азимов, с по-скоро ме вълнуваше фантастичното и сюреалистично предстаавяне на света от писатели като Хари Харисън. Отраснах с това. „Междузвездни войни“ всъщност е компилация на тези влияния. В историята на филма има много препратки към уестърните, митологията, самураите…“, казва Лукас.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …